; ;
Gemt

Dobbelt så mange hoteller er bekymrede for manglende gæster

Afmatning i økonomien betyder færre gæster og mindre efterspørgsel efter arbejdskraft i den danske hotelbranche, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Til foråret vil manglen på arbejdskraft dog vend tilbage, spår Dansk Erhverv.

05. januar 2023

Efter en livlig december med mange julegæster og julefrokoster på hotellerne, ser branchen nu ind i en kølig start på det nye år.

Siden juli er der dobbelt så mange af de danske hoteller, der peger på, at manglen på efterspørgsel bliver en hovedpine i den kommende tid, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Her peger 41 pct. af de adspurgte hoteller i december på mangel på efterspørgsel som produktionsbegrænsning, imens tallet var 25 pct. i juni.

”Vi forventer, at hoteller med mange individuelle ferie- og forretningsrejsende vil få en fornuftig opstart på året. Lidt anderledes ser det desværre ud for de hoteller, der primært lever af kongresdeltagere og store grupper af rejsende. De vil mærke lavere aktivitet, og det skyldes bl.a. efterdønninger af corona. Beslutningshorisonten på større events er som oftest lang, og mange eventarrangører har garderet sig mod en potentiel tilbagekomst af corona i januar og februar ved at placere events senere. I det lys glæder vi os over, at der er en fornuftig volumen i de arrangementer, der allerede er i bøgerne i andet og tredje kvartal,” siger Lars Ramme Nielsen, der er markedschef for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv.

Arbejdskraften vil mangle til foråret
I takt med den begyndende afmatning i økonomien, peger færre hoteller på, at branchen i fremtiden kommer til at mangle arbejdskraft. I december svarede 18 pct. af de adspurgte hoteller, at de manglede hænder, imens tallet var hele 75 pct. i juni.

Dansk Erhverv peger dog på, at det allerede inden for de næste par måneder vil se anderledes ud. 

”Til foråret kommer manglen på hænder igen til at blive en udfordring – det er et strukturelt problem, som vi må og skal løse. Vi efterspørger hurtig ageren på regeringsgrundlaget, hvoraf det fremgår, at der skal etableres en ny supplerende beløbsordning, hvor indtægtsgrænsen er 375.000 kr. årligt, og at regeringen vil indføre endnu en supplerende ordning med lavere beløbsgrænser for certificerede virksomheder, der er omfattet af ordnede løn og arbejdsvilkår,” siger Lars Ramme Nielsen.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil