Gemt

Købmand havde landet ny elaftale, da krigen ramte: ”Det er bedst at være på forkant med tingene”

17. januar 2023

Siden Bjørn Ryttersgaard Jacobsen i 2004 overtog den lokale købmand i Borbjerg, som hans familie har drevet siden 1861, har han været optaget af ikke alene at drive, men også at udvikle både butikken og det omkringliggende samfund. Flere gange har det kunnet betale sig at være på forkant med tingene – ikke mindst, da energipriserne skød i vejret.

Bjørn Ryttersgaard Jacobsen_lille.jpg

Det skulle vise sig at være en mere end almindelig god beslutning, da købmand Bjørn Ryttersgaard Jacobsen, der driver Spar i Borbjerg nordøst for Holstebro, i 2021 fik lavet en tilbygning på butikken.

For i den forbindelse fik han genforhandlet butikkens elaftale, hvor han låste prisen på det tidspunkt, hvor den var absolut billigst.

”Det har noget at gøre med, at jeg er over de omkostninger hele tiden. Så da jeg fik muligheden for at låse den på 25,15 øre, gjorde jeg det. Jeg kunne godt mærke, at det ulmede lidt, men at der så kom krig, vidste jeg ikke. Så det var et held, at jeg fik låst prisen inden,” siger Bjørn Ryttersgaard Jacobsen.

Den faste elpris har betydet, at Bjørn Ryttersgaard har stået bedre end mange andre erhvervsdrivende, der er blevet lagt ned af enorme regninger. Omvendt har det ikke betydet, at han har slækket på ambitionerne for at spare på energien – hvor end det er muligt.

”Jeg er selv inde over alle regninger, forsikringer og så videre. Vi har ligget med en lille omsætning i forhold til mange andre, men det betyder, at man passer bedre på udgifterne,” siger købmanden.

Vigtige chancer

Selvom Børn Ryttersgaard Jacobsen har gået i familiens fodspor ved at blive købmand i Borbjerg, som hans familie har været det siden 1861, er det vigtigt at tage nogle chancer og gå aktivt ind i fremtiden i stedet for at lade stå til og håbe på bedre tider. Blandt andet derfor har han også planer om at etablere en elladestander til kunderne og anlægge solceller på taget af forretningen i foråret 2023.

”Jeg tror også bare, at det er vigtigt, at vi er med og investerer, for konkurrencen er så tæt på, og den er så hård, så hvis ikke du har en butik, der er præsentabel og kan dække kundernes behov mest muligt, bliver det svært,” siger han.

Andre beslutninger er blevet truffet for at holde gang i byen – også selvom de har kostet på bundlinjen. For eksempel da Bjørn Ryttersgaard Jacobsen valgte at få revet den gamle købmandsbutik ned, så der kunne komme nye boliger på grunden i stedet for en forfalden bygning.

”Det var et dårligt regnestykke for den gamle butik, men jeg kunne ikke være i mig selv ved at se en forladt bygning,” siger Bjørn Ryttersgaard Jacobsen, som også opdagede hvor meget butikkens liv egentlig var blevet værdsat af naboerne.

”Hvor man nogle gange havde dårlig samvittighed over, at folk parkerede på deres fortov, havde de det lidt omvendt,” siger han.

På den måde har han på egen krop mærket, hvor meget det betyder for et lokalsamfund at have en købmand lige rundt hjørnet.

”Man skal heller ikke glemme betydningen af en butik, både som sted at handle, pakkeudlevering – vi har for eksempel fire forskellige pakkeaftaler – mødested, og en halvstor arbejdsplads for specielt unge mennesker,” siger Bjørn Ryttersgaard Jacobsen, der i dag har tre fastansatte, og syv deltidsansatte over 18 år og otte ungarbejdere under 18 år.

Aktiv del af samfundet

At store dele af Børn Ryttersgaard Jacobsens liv er centreret omkring butikken, er der ingen tvivl om, og de første 9-10 år som købmand havde han kun ganske få friweekender. Men det er mindst lige så vigtigt for ham at være en aktiv del af livet i byen og området – hvad enten det er i håndboldklubben, borgerforeningen eller i opstarten af det lokale kultur- og fritidscenter.

Både ud fra et ræsonnement om, at jo bedre, det går byen, jo bedre går det butikken, men også ud fra ren interesse.

”Vel vidende, at jeg nogle gange har rodet mig ind i mere, end min kalender egentlig kunne rumme,” tilføjer Bjørn Ryttersgaard Jacobsen.

Med udvidelsen af forretningen er han derfor også opmærksom på de omkringliggende byer, som nu også udgør oplandet til Bjørn Ryttersgaard Jacobsens forretning. I den forbindelse har han samarbejdet med KFI Erhvervsdrivende Fond og søgt lokale sponsorater og købmandshjælp til personer i omkringliggende byer, der har mistet deres lokale købmand.

Samtidig har han et årvågent blik på sine egne eludgifter – og udgifter i det hele taget – og har for nylig fået installeret et energistyringssystem i butikken, hvor han hele tiden kan følge med i forbrug og udfald. På den måde vil han fremtidssikre butikken, selvom det kræver store udlæg.

”Vores mange moderniseringer har nogle gange været lige på kanten af, hvad vi har kunnet forvente at få af omsætning, men så har der måske været en nabobrugs, der lukkede, så det er gået godt. Det er enten heldigt, eller fordi vi hele tiden har moderniseret og været klar til nyt ting,” siger købmanden.

Fakta

  • Bjørn Ryttersgaard Jacobsens familie har drevet den lokale købmand i Borbjerg siden 1861.

  • I forbindelse med sine forældres 25-års jubilæum i 2004, overtog Bjørn Ryttersgaard Jacobsen sagde farvel til sit job som divisionschef for Malaco i Brøndby og overtog butikken i Borbjerg.

  • Siden overtagelsen har Bjørn Ryttersgaard opkøbt en købmandsforretning i nabobyen, som han overtog med varelager og førstedame.

  • Siden besluttede han, at en helt ny butik skulle erstatte de to gamle, og i 2015 stod den nye og energieffektive butik klar.

  • I dag er der udover Bjørn Ryttersgaard Jacobsen tre fastansatte, syv deltidsmedarbejdere over 18 år og otte ungarbejdere under 18 år. Derudover er fire pensionister tilknyttet butikken som chauffører og kører varer ud til kunder, der bor op til 20 kilometer væk.

  • Lige nu har købmanden ingen elever, men søger en til sommer.

  • I foråret 2023 forventer Bjørn Ryttersgaard Jacobsen at få etableret ladestandere til kundernes elbiler og lagt solceller på taget af forretningen.  

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil