Gemt

Private aktører står klar til at afhjælpe presset på sundhedsvæsenet

16. januar 2023

Et helt aktuelt eftersyn af Sundhedsministeriet af sygehusvæsenet viser, at der i øjeblikket er høje ventetider, lavere overholdelse af udredningsretten og et stort fald i produktiviteten på offentlige sygehuse.


Sygehusvæsenet har været udfordret af COVID-19, sygeplejerskestrejke og udfordringer med rekrutteringen, og et nyt eftersyn af sygehusene viser nu, at det har store konsekvenser for produktiviteten og ventelisterne på hospitalerne.

Eftersynet viser bl.a., at ventetiderne fortsat stiger på trods af, at der de sidste år er blevet tilført betydelige økonomiske midler og ansat flere i regionerne for at løse problemerne. Sundhedsministeriet meddeler ligeledes, at der endnu ikke ses en meraktivitet på sygehusene, og derfor formodes der ikke at være sket en egentlig afvikling af behandlingsefterslæbet.

Ministeren: Det er værre end forventet

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde udtaler bl.a. i Sundhedsministeriets pressemeddelelse:

”Efter over to år med en stor ventelistepukkel i vores sundhedsvæsen har det været vigtigt for mig at få lavet et grundigt eftersyn af sygehusvæsenet og gøre status. Tallene viser, at udfordringerne er meget dybe, og at der ikke er sket en egentlig afvikling af behandlingsefterslæbet. Det er værre end forventet, og eftersynet viser, at vi er nødt til at sætte ind med en bred vifte af initiativer”.

Dansk Erhverv: Private aktører er parat til at hjælpe

For Dansk Erhverv er det afgørende, at der hurtigst muligt tages hånd om udfordringerne, så alle danske patienter igen kan modtage god og hurtig behandling, når det får brug for det. Derfor opfordrer Dansk Erhverv til, at man i højere grad ser på, hvordan private aktører kan afhjælpe presset i sundhedsvæsenet.

”Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave at få afviklet ventetiderne i det offentlige sundhedsvæsen. De private aktører står klar til at hjælpe der, hvor der måtte være brug for det, for de har en meget bred palette af kompetencer, som kan bruges på tværs af hele sundhedssektoren. Under hele bekæmpelsen Covid19 har private hospitaler bl.a. har hjulpet det offentlige med at behandle patienterne lige som andre private aktører testede og vaccinerede”, siger markedschef for sundhed og life science i Dansk Erhverv.

Potentiale i ny teknologi

De private aktører rummer også flere potentialer. For der ligger også et stort potentiale i den teknologi, der benyttes i sundhedsvæsenet. Der findes mange virksomheder i Danmark, som er eksperter i at lette arbejdsgangene, frigive personale og ikke mindst forbedre behandlingen af patienter ved at udvikle ny og moderne teknologi. Det kan f.eks. være at bruge kunstig intelligens til at tolke scanningsbilleder eller bruge digitale behandlingsmuligheder i forbindelse med depression eller angst. Derfor ligger der et stort potentiale – også her og nu – i at inddrage ny teknologi hurtigere.

Det samme gælder opgaveglidning. Der findes i dag sundhedsvirksomheder, som i højere grad vil kunne aflaste områder i det offentlige sundhedsvæsen, som er hårdt ramt af ventelister. Det gælder f.eks. øjensygdomme, hvor optikere i højere grad vil kunne hjælpe med at sikre en hurtig diagnosticering af eksempelvis våd AMD, som kan behandles, hvis sygdommen opfanges i tide.

”Danmark er et veludviklet sundhedsland. Det gælder ikke kun i sundhedsvæsenet, men også i de mange virksomheder, der arbejder med sundhed i Danmark. Det skal vi selvfølgelig udnytte, og særligt nu hvor sundhedsvæsenet er presset på flere områder er det oplagt i højere grad at kigge mod de private aktører. Det handler blot om at se alle de muligheder, som ligger i den private sundhedsbranche”, siger markedschef for sundhed og life science, Katrina Feilberg.

Læs hele pressemeddelelsen og resultaterne af eftersynet her: https://sum.dk/nyheder/2023/januar/nyt-eftersyn-viser-store-udfordringer-med-afvikling-af-ventelister

 

 

Kontakt

Sundhed og Life Science

Katrina Feilberg Schouenborg

Branchedirektør
Medarbejderprofil