; ;
Gemt

Dansk Erhverv lancerer udspil på ældreområdet: Vi skal have samme pris for samme pleje

06. juni 2023

Ældreområdet er presset af flere ældre, færre i arbejdsstyrken og begrænset økonomi. Derfor lancerer Dansk Erhverv et udspil på ældreområdet om prisåbenhed. ”Vi står over for store udfordringer, og derfor skal vi have styr på økonomien med åbne regneark”, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Ældreområdet er under pres. Over de kommende år stiger antallet af ældre, og i 2030 vil der være mere end 135.000 flere ældre over 80 år sammenlignet med 2022. Det svarer til en stigning på 46,2 pct.  

Samtidig er Danmark udfordret af færre i arbejdsstyrken. For at sikre, at vi som samfund får mest og bedst mulig ældrepleje for de økonomiske ressourcer, vi har, lancerer Dansk Erhverv et udspil på ældreområdet om prisåbenhed: 

”Ældrepleje i verdensklasse stiller krav til et styrket samarbejde mellem det offentlige, de private og de selvejende aktører på ældreområdet. Forudsætningen er gennemsigtighed i kommunernes økonomi. Derfor lancerer vi i dag et udspil, der imødekommer de massive udfordringer”, siger Brian Mikkelsen 

Udspil skaber retssikkerhed og fair konkurrence  
Når de ikke-kommunale leverandører af ældrepleje skal afregnes for deres ydelser, sker det ofte med afsæt i den kommunale pris for en tilsvarende ydelse. Prisen for den samme pleje skal derfor være identisk. Det kan dog være svært at få alle omkostninger med i regnestykket, og derfor risikerer ikke-kommunale leverandører at blive underbetalt i forhold til kommunen selv. 

Derfor foreslår Dansk Erhverv, at der udvikles et beregningsværktøj til kommunerne, så der er overblik over omkostningerne, og en kontrol- og vejledningsenhed for at sikre, at alle omkostninger er med: 

”Forudsætningen for at levere en tryg og værdig ældrepleje er, at vi kender økonomien bag ydelserne. Kommunernes økonomi er kompleks, og lige nu er manglende gennemsigtighed i økonomien en hæmsko for at skabe konkurrence om at levere en ældrepleje i verdensklasse til vores ældre medmennesker,” siger Brian Mikkelsen.  

Borgeren i centrum 
Regeringsgrundlaget har en ambition om at sætte ældreområdet og borgeren fri. Ifølge Brian Mikkelsen forudsætter ambitionen en åben tilgang til økonomien, fordi det gør det muligt at prioritere ressourcerne bedst muligt:  

”Vores 98 kommuner gør et flot stykke arbejde, men vi må konstatere, at udfordringerne ikke løser sig selv. Åbne regneark sikrer samme pris for samme pleje, uanset leverandør, og styrker samarbejdet på tværs af aktører. Det er nødvendigt for at fremtidssikre ældreplejen. Hele bagtæppet bag udspillet er et ønske om at sætte borgeren i centrum, og det kræver prisåbenhed,” siger Brian Mikkelsen.

Læs Dansk Erhvervs udspil: ”Samme pris for samme pleje” her

- eller download udspilllet nederst på siden ⇓

Samme pris for samme pleje

pdf

Download

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil