; ;
Gemt

EU-kommissær lover Dansk Erhverv: Der kommer snart nyt om bæredygtighedskrav

09. juni 2023

I et direkte brev til Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, lover EU-kommissær Maired McGuinness, at der i løbet af sommeren vil blive præsenteret et udkast til nye bæredygtighedsstandarder.

EU-flag_lille.jpg

Uret er begyndt at tikke faretruende hurtigt for de største virksomheder i EU, der om få måneder – 1. januar 2024 – skal leve op til EU’s nye bæredygtighedsstandarder.

Det er vel at mærke, selvom Europa-Kommissionen endnu ikke har offentliggjort et udkast til de nye ESRS-standarder om, hvordan virksomhederne skal udarbejde deres bæredygtighedsrapportering for at leve op til de nye regler.

Men i et brev til Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, lover EU’s kommissær for finansielle tjenesteydelser, finansiel stabilitet og kapitalmarkedsunion, Maired McGuinnes, at ESRS-standarderne vil blive vedtaget i løbet af sommeren.

”Vedtagelsen af standarderne denne sommer vil gøre det muligt for de første virksomheder at rapportere ud fra de nye regler for regnskabsåret 2024, på linje med kravene i CSRD,” skriver hun i brevet.

I brevet understreger Maired McGuinness, at Europa-Kommissionen vil sikre, at resultatet bliver balanceret, så det både giver interessenter tilstrækkelig information om bæredygtighed og samtidig gør det muligt at bruge for virksomhederne.

For tidsrammen er kort, medgiver hun.

”Denne tidsramme er uden tvivl udfordrende, men alligevel mener vi, at den repræsenterer et fornuftigt kompromis i lyset af den nødsituation, vi alle står i, hvad angår bæredygtighed,” skriver Maired McGuinness.

Har lyttet til erhvervslivet

Brevet fra Maired McGuinness er en reaktion på et brev, som Brian Mikkelsen sendte til kommissæren i februar.

I brevet gav Dansk Erhverv udtryk for et ønske om proportionalitet og bekymring for de administrative byrder, som kan blive forbundet med implementering af EU’s nye rapporteringsdirektiv, CSRD.

Dette ønske kvitterer EU-kommissæren for i sit svar og skriver, at erhvervslivet ønsker bliver hørt – og at der både har været og fortsat vil være fokus på erhvervslivets behov for balance mellem operationalitet og anvendelighed.

”Vi er opmærksomme på, at virksomheder får brug for yderligere vejledning og hjælp under implementeringen af standarderne. Dette er særligt vigtigt for størstedelen af virksomheder, som er underlagt CSRD, og som ikke tidligere har rapporteret på deres bæredygtighedsindsatser.”

”Derfor har vi bedt EFRAG prioritere udarbejdelsen af yderligere vejledning for virksomheder, som skal leve op til det første sæt standarder,” skriver Maired McGuinness.

EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), der er en privat organisation, der yder teknisk rådgivning til EU-Kommissionen om rapporteringsstandarder, afleverede det første udkast i form af et 400 siders “inspirationskatalog” til de kommende fælles bæredygtighedsstandarder til EU-Kommissionen i november 2022.

Dermed er EU-kommissionens udkast til standarder, virksomhederne nu må afvente for at få klarhed over, hvad der kræves af dem for at leve op til reglerne.

Dansk Erhverv monitorerer løbende udviklingen og udmeldinger fra EU-Kommissionen – også når de nye bæredygtighedsstandarder kommer på gaden.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Ellen Marie Friis Johansen

CSR-chef
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent