Gemt

Vakte opsigt på Folkemødet: Særlig trøje af græs kan lagre CO2

20. juni 2023

Som den første danske designer har Henrik Vibskov eksperimenteret med at lave trøjer af en særlig græsbaseret bioplast, som er fremstillet af den aarhusianske virksomhed Pond. Trøjerne blev et kæmpe hit på Folkemødet på Bornholm, hvor de viste perspektiverne i danske biosolutions.

Vibskov_lille.jpg

Græs. Saft. Strik.

På Folkemødet kunne de tre ord læses i grønne versaler hen over overkroppen på Folketingets formand Søren Gade (V), adm. direktør for Pond, Thomas Brorsen Pedersen, folketingsmedlem Linea Søgaard Lidell (V) og Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen – for bare at næve et par stykker.

Alle havde det til fælles, at de var iført en polotrøje designet af Henrik Vibskov og strikket af bioplast udviklet af den aarhusianske virskomhed Pond – og de tre ord, ’græs, saft, strik’ på polotrøjen var en slet skjult henvisning til, af hvad og hvordan trøjen var lavet.

”Der er nogle gange noget fedt over, at det står på dansk, helt konkret: GRÆS SAFT STRIK – det gør det helt forståeligt i stedet for at spille på alt muligt andet i stedet,” forklarede designer Henrik Vibskov efter et hæsblæsende Folkemøde, hvor trøjen fik en varm modtagelse og blev vist på nationalt TV, da Lars Trier Mogensen havde den på i Besserwizzerne på TV2.

”Der har været virkelig god respons. Man fornemmer på hele Folkemødet, at der er kæmpe fokus på miljø og klima i alle retninger. Uanset om det er for grise, mad, tekstiler, vindmøller eller noget helt andet,” tilføjede han.

Vigtige biosolutions

Helt konkret er polotrøjen, der blev lanceret på Folkemødet, strikket af et materiale, som er baseret på græssaft og ifølge Pond kan optage og lagre op mod to kilo CO2 per kilo materiale.

Og som den første danske designer har Henrik Vibskov omdannet materialet til tøj i et samarbejde med Pond og Alliance for Biosolutions – en forening under Dansk Erhverv. Processen var ifølge designeren intens på grund af en ganske kort tidsramme, men endte alligevel over al forventning.  

”Jeg har været overrasket til det positive. Det, der har været lavet tidligere af noget tilsvarende, har været mere sådan noget som fodboldtrøjer. Vi brugte det lidt på en anden måde, mere som en striktrøje, meget mere groft og med mere struktur. Det var jeg overrasket over, at vi kunne, jeg troede, det ville ende med at være alt for fint,” sagde designeren.

Ifølge af Anne Lerche, sekretariatschef, Alliance for Biosolutions, er materialet et vigtigt og godt eksempel på en dansk biosolution med enormt potentiale, og Henrik Vibskov medgiver, at der er brug for bæredygtighed i den CO2-tunge tekstilindustri.

”Jeg tænker, at det skal komme igennem uddannelse, videnskab og investeringer. Der er det her bare en form for et fremskridt, som forhåbentlig kan være med til at gøre en forskel til det bedre,” sagde han.

Til alle kroppe og køn

I alt var der produceret 72 af de særlige trøjer forud for Folkemødet, og ifølge designeren var interessen så stor, at man uden problemer ville kunne have lavet en bod og solgt dem der.

Men hensigten var at sætte fokus på mulighederne i biosolutions – og det lykkedes også i den grad.

”Jeg synes, det var interessant, at de ramte bredt. At der var noget signalværdi og mangfoldighed i dem – folk tror ikke på det, når man siger, de er lavet af græs,” sagde Henrik Vibskov.

Polotrøjen var designet med henblik på, at de skulle kunne bæres af alle.

”Det var dejligt, at den blev vist med forskellige kroppe og fra forskellige politiske aktører, der havde til fælles, at de havde dialogen som base.”

Han understregede, at langt størstedelen af hans designs i forvejen bliver produceret i bæredygtige materialer og tilføjede så:

”Den her historie om at tage græs i stedet for polyester, at få spundet det til en tråd, er meget spændende.”

Pond x Vibskov 4 (2).jpg

På Folkemødet på Bornholm var der stor interesse for polotrøjerne strikket af bioplast, som her bliver båret af designer Henrik Vibskov (th), adm. direktør for Pond, Thomas Brorsen Pedersen (th), og adm. direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen (mf). 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Anne Lerche

Chef for biosolutions
Medarbejderprofil