Gemt

Dansk Erhverv: Godt udspil til et forsvarsforlig

30. maj 2023

Det er dybt nødvendigt med både en genopretning og styrkelse af Forsvaret, lyder det fra Dansk Erhverv. Det er vigtigt, at det sker i samarbejde med erhvervslivet, lyder fra erhvervsorganisationen, der minder om, at hvis de gribes rigtigt an, kan de øgede investeringer i forsvar munde ud i, at danske virksomheder udvikler nye og eksportegnede løsninger inden for en bred gruppe af brancher.

Regeringen kom tirsdag med sit udspil til et forsvarsforlig, og hvordan Danmark skal nå NATOs såkaldte to procents målsætning. Dansk Erhverv er klar til at støtte op om regeringens intentioner på Forsvarsområdet.

”Det seneste års udvikling har i dén grad vist os vigtigheden af sikkerpolitik. Fred og frihed er det altafgørende rammevilkår, og her det dybt nødvendigt, at vi lever op til vores forpligtigelser i NATO. Vores medlemskab af organisationen er altafgørende for at sikre fred i verden og vores egen suverænitet. Intet mindre. Derfor bakker erhvervslivet naturligvis op om, at det nu skal sikres, at der landes en politisk aftale, der sikrer vores forsvar og dermed vores fremtid,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. 

Vigtigt med samarbejdet med erhvervslivet
Regeringen vil med forliget styrke forsvar og sikkerhed med 143 mia. over de næste 10 år, og tage ansvar for vores fælles sikkerhed i Danmark, Østersøen og Rigsfællesskabet gennem et strategisk rammeforlig, hvor der løbende kan tages højde for den sikkerhedsmæssige og teknologiske udvikling. Investeringer skal også bidrage til erhvervslivet, forskning og danske arbejdspladser.

”Den overordnede tegning bakker vi fuldt ud op om. Dansk Erhverv ser en styrkelse af Forsvarets brug af offentlig-private partnerskaber som en god vej til at støtte forsvarets genopbygning og drift i fremtiden. Regeringen bør dog også ser på at styrke forsvarserhvervets rammevilkår, som en del af forsvarsforliget, for at styrke erhvervslivets mulighed for at støtte Forsvaret og det forsvarsindustrielle område i Danmark. For eksempel på områder som udbudsformer, sikkerhedsgodkendelser og eksportkontrol.” siger Brian Mikkelsen. 

Potentiale for vækst og arbejdspladser til Danmark
Brian Mikkelsen minder om, at størstedelen af den danske forsvarsindustri består af virksomheder fra den civile industri.

”Forsvar er meget andet end krudt og kugler. Det er også vedligeholdelse af bygninger, catering, værktøj og meget andet ganske dagligdags. Og det er også it- og hele det digitale område, og beskyttelse af kritisk infrastruktur. Den digitale slagmark er jo høj grad et væsentligt fokusområde. Hvis vi griber det rigtigt an, kan de øgede investeringer i forsvar munde ud i, at danske virksomheder udvikler nye og eksportegnede løsninger inden for en bred gruppe af brancher, som kan give vækst og arbejdspladser til Danmark. For det er jo ikke kun i Danmark, at vi skruer op for forsvarsbudgetterne. For eksempel brugte Tyskland i 2022 mere end 700 milliarder kroner på at opruste,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv mener, at det kommende forlig også skal adressere et tæt samarbejde mellem erhvervslivet og Forsvaret, herunder brug af reserven, for i fællesskab løfte arbejdskraftudfordringen.

Vigtigt med nyt center
Forsvarsindustrien rummer et stort potentiale uden for den traditionelle forsvarsindustri, da der efterspørges en lang række produkter, som ikke er designet direkte til forsvarsindustrien men også såkaldte dual-use produkter, som bruges i andre industrier, samt en lang række produkter og services som også sælges til den civile sektor i Danmark og udlandet.

”Dansk Erhverv mener, at det skal prioriteres at etablere et Innovations- og Teknologicenter, som skal bringe Forsvaret og erhvervslivet meget tættere på hinanden og sikre konkrete samarbejder i forhold til at udvikle innovative og teknologiske løsninger og produkter, som forsvaret i den grad får brug for, men ikke selv kender løsningen på – og her kan erhvervslivet hjælpe,” siger Brian Mikkelsen.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef