Gemt

Historisk bred finanslov har gode elementer – dog ærgerligt med fortsat usikkerhed om F&U-fradraget

27. november 2023

Mandag indgik regeringen en bred aftale om næste års finanslov. Forhøjelsen af servicefradraget og rammen til understøttelse af en værdig ældrepleje er nogle blandt flere gode elementer i aftalen, lyder det fra Dansk Erhverv, der dog finder det problematisk, at en permanentliggørelse af forsknings- og udviklingsfradraget fortsat lader vente på sig.  

Regeringen har mandag indgået en historisk bred finanslovsaftale for 2024. Aftalen er indgået sammen med Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige. I aftalen indgår tidligere præsenterede initiativer fra regeringens finanslovsforslag, herunder blandt andet en ramme til styrkelse af iværksætterområdet, erhvervsuddannelserne, den grønne omstilling, life science-branchen og initiativer i en ny Digitaliseringsstrategi.  

Med aftalen sætter aftalepartierne dertil skub i en række vigtige tiltag på det grønne område, herunder fjernevarmepuljen, der skal understøtte udrulningen af fjernvarmenettet. Dertil afsættes der penge til yderligere initiativer på velfærdsområdet, landdistrikterne og til de danske familier, der får et forhøjet servicefradrag på 5.000 kr. årligt fra 2024 og frem. I 2024 vil servicefradraget udgøre 11.900 kr.  

”Servicefradraget gør en stor forskel for mange danskere i en travl hverdag. Vi ser derfor også i Dansk Erhverv meget positivt på, at danskerne nu i endnu højere grad kan få hjælp til for eksempel rengøring, børnepasning og havearbejde. Samtidig bidrager servicefradraget også til at øge beskæftigelsen og gøre op med sort arbejde. Næste skridt er at sikre, at flere ydelser omfattes, så danskerne fremadrettet også kan få fradrag i forbindelse med blandt andet flyttehjælp, lektiehjælp og rengøring af køretøjer,” siger Brian Mikkelsen. 

Fokus på værdig ældrepleje og velfærdsteknologi 
Med aftalen afsættes der blandt andet en ramme, der skal understøtte en værdig pleje for ældre. Udmøntningen afventer regeringens kommende udspil på ældreområdet, men det fremgår allerede nu af finanslovsaftalen, at rammen blandt andet skal finansiere en udvidelse af Plejehjemsoversigten til også at omfatte hjemmeplejen samt en udbredelse af velfærdsteknologi. 

”Vi skal frisætte velfærden, så der fremover er plads til at passe på os alle. Og så borgerne reelt får mulighed for selv at vælge leverandør. Det glæder os derfor, at aftalepartierne vil udvide plejehjemsoversigten, så der sikres åbenhed om alle tilbud på tværs af ældreplejen og om borgenes tilfredshed. Det glæder os også, at aftalepartierne har fokus på velfærdsteknologi i en værdig ældrepleje. For velfærdsteknologi kan blandt andet frigøre arbejdstid til borgernære opgaver og øge kvaliteten og selvbestemmelsen til gavn for borgerne,” siger Brian Mikkelsen. 

Giver fortsat usikkerhed 
Dansk Erhverv er derimod ærgerlige over, at finanslovsaftalen for 2024 ikke skaber sikkerhed om et permanent F&U-fradrag.  

”Forskning og udvikling bidrager til at skabe nutidens og fremtidens løsninger fra alt til sundhedskriser til grøn omstilling. Men forskning og udvikling kræver langsigtet planlægning og sikkerhed om rammevilkårene, så der kan tiltrækkes inden- og udenlandske investorer. Det er derfor yderst ærgerligt, at der fortsat ikke er kommet vished om et permanent F&U-fradrag, som ellers er beskrevet i regeringens regeringsgrundlag,” siger Brian Mikkelsen. 

Store forventninger til kommende aftaler til gavn for erhvervslivet  
Tidligere på efteråret præsenterede regeringen sit udspil til personskattelettelser. Udspillet forhandles aktuelt, og i Dansk Erhverv følges forhandlingerne med lige delt spænding og bekymring.   

”Vi skal give de mange danskere en større økonomisk gulerod til at arbejde mere, så vi sikrer hænder nok til at fremtidssikre Danmark. Og derfor håber jeg også, at vi snarligt kan se frem til en ny bred politisk aftale – denne gang på personskatteområdet. Med regeringens oplæg vil skatterne på arbejde blive lettet med 10 mia. kr., og antallet af kolleger øget med 5.150 personer frem mod 2030. Det er overordentligt positivt. Men jeg håber samtidig, at øvrige partier ved forhandlingsbordet vil bakke op om det opråb, vi har her fra erhvervslivet: Nemlig at den såkaldte top-topskat skal droppes. Provenuet er for usikkert, og samtidig vil skatten have store negative konsekvenser for rekruttering af specialiseret arbejdskraft,” siger Brian Mikkelsen.  

Danmark skal være verdens bedste land for iværksættere 
Foruden en aftale på skatteområdet, ser Dansk Erhverv også frem til, at regeringen præsenterer sin iværksætteristrategi, der skal sikre, at Danmark bliver verdens bedste land for iværksættere. 

”Regeringen har med sin finanslov og udspil til en 2030-plan afsat flere milliarder til en styrkelse af dansk iværksætteri. Det er yderst positivt, for der er brug for, at vi gør det nemmere for de danske iværksættere at blive til vækstsættere. Alt for mange iværksættere flytter hjemmefra, når de har brug for store indskud af kapital til deres næste store væksteventyr. Derfor håber vi, at regeringen i en kommende iværksætterstrategi vil se på aktieavancebeskatningen samt brugen af medarbejderaktier, der er afgørende for iværksættere, når de skal tiltrække talenter,” siger Brian Mikkelsen.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef