Gemt

Kommentar: Inflationen flirter med nulgrænsen op til julemånederne

13. november 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen faldt fra 0,9% i september til et 0,1% i oktober. Dermed er inflationen på kun ét år faldet fra 10,1% i oktober 2022 til nu 0,1%. Det er en fremragende nyhed, at inflationen nu flirter med nul-grænsen her op til julemånederne. Det er en udvikling, der forhåbentligt vil understøtte forbruget og dermed den samlede aktivitet i dansk økonomi.

Det massive fald i inflationen over det seneste år er ikke set større siden midten af 70’erne og har fuldstændig taget os på sengen. Ved indgangen til 2023 var det bestemt ikke forventningen, at inflationen ville gå i nul inden årets udgang.

Det bør dog pointeres, at det primært er det seneste års massive fald i energipriserne, der har trykket inflationen ned mod nul. Når det er sagt, så er der heldigvis også tegn på at inflationspresset er lettet på en række varer.

Fødevarepriserne falder
Mest bemærkelsesværdigt er der tydelige tegn på, at fødevarepriserne nu har toppet. Konkret faldt fødevarepriserne alene med 0,8% i oktober. Ser vi fremad, så er det vores forventning at fødevarepriserne vil falde yderligere frem mod årsskiftet og ind i 2024. Flere supermarkeder har allerede sat priserne ned på en række fødevarer og et flertal forventer fortsat at sænke priserne over de kommende tre måneder. Det skal bl.a. ses i sammenhæng med at de globale priser på uforarbejdede priser er faldet mærkbart over det seneste år. Dertil har fødevarevirksomhedernes producentpriser været faldende siden foråret.

Man skal dog huske på, at stigende omkostninger til løn, forarbejdning mv. fortsat giver et opadgående pres på priserne. Det er derfor heller ikke vores forventning, at vi står foran et stort fald i fødepriserne, der vil bringe priserne ned på de gamle niveauer fra før, energikrisen ramte forrige vinter.

Inflationen har nu bundet – ny fremgang i vente
Selvom vi selvfølgelig skal glæde os over at inflationen nu flirter med nul-grænsen, så peger inflationspilen igen op hen imod årsskiftet og ind i 2024. Det skyldes hovedsageligt, at faldet i energipriserne ikke længere vil trække inflationen ned i samme omfang som tidligere.

Der venter nu en mere udfordret periode for inflationen, hvor den højere lønvækst og en fortsat udpræget mangel på arbejdskraft vil drive inflationen op i nærheden af et niveau på godt 2% i løbet af første halvår 2024.

Selvom inflationspilen nu igen peger opad, så er der dog heldigvis fortsat udsigt til en mærkbar genopretning af danskernes realløn. Som tingene ser ud nu, så vil reallønnen igen være tilbage på 2021-niveau i løbet af 2024.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil