; ;
Gemt

Norlys investerer et stort to-cifret millionbeløb om året i cybersikkerhed: Vi ser et konstant tryk på den kritiske infrastruktur fra hackerne

15. november 2023

Det kræver massive investeringer, hvis de ondsindede hackere, der hver dag angriber danske virksomheder, offentlige institutioner og myndigheder, skal holdes ude af den kritiske digitale infrastruktur. Sådan lød det blandt andet fra Norlys, TDC Net og Telenor, da Dansk Erhverv, It-Branchen, IDA Connect og DI Digital tirsdag den 14. november slog dørene op til konferencen Tele 2023.

Det var tæt på at gå helt galt i maj.

Her blev 22 danske forsyningsselskaber forsøgt hacket i et af de mest alvorlige og koordinerede cyberangreb på kritisk dansk infrastruktur. 100.000 danskere kunne have stået uden strøm og varme, hvis hackerne var lykkedes med angrebet.

Angrebet er langt fra enestående, for truslen fra ondsindede hackere er stor, og hver dag angriber de danske virksomheder og offentlige institutioner.

En af de vigtigste aktører i kampen mod hackerne er teleindustrien, der både skaber, udvikler og bruger store dele af den kritiske infrastruktur, som hackerne forsøger at skade eller kortslutte.

Derfor var det også helt naturligt, at netop cybersikkerhed fyldte meget, da Dansk Erhverv, IT-Branchen, IDA Connect, DI Digital og Teleindustrien tirsdag den 14. november inviterede til konferencen Tele 2023.

Tusindvis af cyberangreb hver dag
At truslen fra hackerne er stor, kan Michel Jumeau skrive under på. Han er CEO for TDC NET, som er en af de førende leverandører af digital infrastruktur i Danmark.

”Der er en meget alvorlig trussel fra hackerne. Hvert år håndterer vi omkring 20.000 angreb, så omfanget er massivt. De går ofte efter os, for hvis de kan komme ind her, kan de arbejde sig videre og i sidste ende lukke store dele af Danmark ned.”

For at holde hackerne for døren investerer TDC Net massivt i cybersikkerhed, uddybede han fra scenen:

”Vi har et sikkerhedsteam på 50 medarbejdere, som hver dag sidder og sikrer vores systemer. Det er en løbende og voksende opgave.”

 

Generelt står branchen overfor nogle massive investeringer i den nærmeste fremtid, hvor den digitale infrastruktur udover at skulle sikres endnu bedre også skal udvikles og gøres bæredygtig:

”Og det skal vel at mærke ske i en branche med meget lavt økonomisk overskud. Det er et nyt paradigme, som vi som branche skal forholde os til.”

Det er blevet dyrere at bekæmpe hackerne
I Norlys, som blandt andet ejer Danmarks største fibernet og størstedelen elnettet i Jylland, oplever adm. direktør, Niels Duedahl, også truslen fra hackerne.

”Vi har virkelig cybertruslen inde på livet, og vi ser et konstant tryk på vores kritiske infrastruktur fra hackerne. Særligt elnettet er blevet gennemdigitaliseret de seneste år, hvilket er fornuftigt, men det gør det også mere sårbart. Og hvis elnettet falder, så falder hele telekom-industrien, så det er en supervigtig opgave at sikre.”

Han understreger, at Norlys ikke var blandt de ramte forsyningsselskaber i cyberangrebet i maj.

Norlys investerer et stort to-cifret millionbeløb om året i cybersikkerhed.

Telenor: Vi har teknologien på plads
De angreb er alvorlige og stigende, forklarede Mikkel Kruse, erhvervsdirektør Business i Telenor. Han havde dog også gode nyheder med på scenen.

”Vi har teknologien, der kan sikre, at mange af angrebene ikke lykkes. Det handler blandt andet om, at hvis vi kan se, at kunden står i Italien, men kundens betalingskort bliver brugt i København, så kan vi advare banken imod mulig svindel. For at få teknologien i brug, er der dog behov for regulativ klarhed. Det er altså op til politikerne, hvordan og om det skal indføres.”

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent