Gemt

Gør Danmark til et 5G-innovationsland – nettet er klart

23. oktober 2023

Udrulningen af 5G-net yder i disse år et stort bidrag til understøttelse og videreudvikling af det digitale samfund med øget datakapacitet, stabilitet og sikkerhed samt tilbud som fast trådløst netadgang (FWA). Det er et stort plus for forbrugerne og virksomhederne i almindelighed.

Men de gode 5G-net bør også gøre Danmark til et internationalt knudepunkt for innovation af fremtidens trådløse løsninger. Det er vigtigt for danske virksomheder og samfundet, så vi både får gavn af nye 5G-understøttede teknologier til optimering af driften og fremme af væksten i både små og store virksomheder, og at danske virksomheder får den konkurrencefordel, det er at være først i udviklingen af helt nye 5G-forbundne produkter.

I Dansk Erhverv tror vi faktisk, at Danmark kan blive et førende 5G-innovationsland ved en fælles indsats på tværs af sektorer og i et tæt samarbejde mellem offentlige og private aktører. Det skyldes flere omstændigheder.

For det første har Danmark en førende dækning med 5G-mobilnet i sammenligning med de øvrige EU-lande. Det skyldes ikke mindst teleselskabernes ambitiøse udrulningsstrategier og måske lidt radioteknisk medvind i fraværet af bjerge og de store afstande, som de slås med i nabolandene.

For det andet er der politisk formuleret et ønske om, at Danmark bliver blandt de bedste til at anvende 5G-teknologierne ved bl.a. at gennemføre forskellige forsøg eller brugsscenarier i sektorer, hvor 5G’s egenskaber er afgørende. Politisk opbakning er et vigtigt afsæt for succes på et stærkt reguleret område.

For det tredje er det nemt at samarbejde på tværs i Danmark. Udenlandske aktører bliver ofte positivt overrasket over, at vi relativt nemt kan søsætte frugtbare samarbejder mellem små og store virksomheder med inddragelse af universiteter, myndigheder m.m. Det er vigtigt for 5G-innovation, hvor vi fx ser masser af samarbejde mellem netværksleverandører og -operatører, universiteter, vidensinstitutioner, myndigheder og droneudviklere – og ikke mindst slutbrugere som hospitaler, vindmølleoperatører, transportselskaber, landbrug m.m.

 

Samarbejde til fremme af 5G-innovation

Vi har i Danmark ikke de store industrilokomotiver til at drive udviklingen, som vi ser i Tyskland, hvor bilfabrikkerne går foran. Men vi har innovative og kreative virksomheder samt flere gode samarbejder, der kan fremme 5G-innovationen. Det drejer sig fx om TDC NET og Ericssons fælles 5G Innovation Hub, Aalborg Universitets 5G Smart Production Lab, som bl.a. samarbejder med Telenor, og et ny en 5G Innovation Hub & testbed, hvor bl.a. Force Technology, TV2 og teleselskabet 3 m.fl. vil bidrage til at samle trådene i 5G innovation på tværs af sektorer.

Teleselskaberne er aktuelt i gang med eller står over for at opgradere deres mobilnetværk til 5G Stand Alone-net, hvor vi ikke bare får højere hastigheder i datatransporten, men også ultralav latency og mulighed for flere opkoblinger på nettet. Det er en rigtig god anledningen til, at vi også sætter fart på innovation inden for anvendelse af 5G-nettet.

Virksomhederne investerer massivt i nye netværk og morgendagens trådløse løsninger. Men vi opfordrer politikere og beslutningstagere i offentlige og private innovationsfonde og -programmer til også at have blik for værdien af disse tværgående samarbejder. Det kan vi nemlig i Danmark, og vi bør som samfund få den fulde værdi ud af det.

Indlægget er oprindeligt bagt i DigiTech, som du kan læse her.

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil