Gemt

Kommentar: Stort fald i inflationen

10. oktober 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen aftog fra 2,4% i august til 0,9% i september. Dermed er inflationen nu aftaget fra 10,1% i oktober 2022 til 0,9% i september. Det er et overraskende stort fald i inflationen, der har taget os fuldstændig på sengen. Det er naturligvis en overordentlig positiv nyhed, da mange danskere nu vil kunne lægge inflationskrisens bekymringer fra sig.

Det er primært faldende energipriser, der har bragt inflationen i Danmark ned i et mere normalt niveau.

Fødevarepriserne har toppet og der er fald i vente
Der er fortsat tegn op, at fødevarepriserne har toppet. Konkret faldt fødevarepriserne alene med 0,6% i september. Ser vi fremad, så er det vores forventning fødevarepriserne vil falde over de kommende måneder. Flere supermarkeder har allerede sat prisen ned på en række fødevarer og et flertal forventer at sænke priserne yderligere over de kommende tre måneder. Det skal bl.a. ses i sammenhæng med at de globale priser på uforarbejdede priser er faldet mærkbart over det seneste år. Dertil har fødevarevirksomhedernes producentpriser været faldende siden foråret.

Man skal dog huske på, at stigende omkostninger til løn, forarbejdning, fragt mv. fortsat giver et opadgående pres på priserne. Det er derfor heller ikke vores forventning, at vi står foran et stort fald i fødepriserne, der vil bringe priserne ned på de gamle niveauer, som før energikrisen ramte sidste vinter.

Faldende inflation og stigende realløn i sigte
Nu og her skal vi dog glæde os over, at inflationskrisen har sluppet sit tag i dansk økonomi. Danskernes realløn er igen tiltagende og er begyndt at indhente sidste års massive reallønstab. Som tingene ser ud nu, så vil reallønnen igen være tilbage på 2021-niveau i løbet af 2024.

Det er en fremragende nyhed for de danske forbrugere. Tiden med historisk høje inflationsrater ligger bag os og giver ikke længere samme grund til bekymring. Det er en udvikling, der forhåbentligt vil understøtte forbruget og dermed den samlede aktivitet i dansk økonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil