; ;
Gemt

Årets Kok havde droppet drømmen om at være kok, men så gik hans krop i stå: ”Jeg kunne ikke engang vælge, hvilke bukser jeg skulle tage på.”

11. april 2024

Uro i privatlivet og en konkurs var tæt på at slå kokkedrømmen i stykker hos Bjarke Jeppesen, der gik ned med flaget, da han forlod branchen. Hans comeback til kokkefaget kulminerede, da han i år vandt prisen som Årets Kok.


Hvis smilene på restaurant Treetop i Vejle er lidt bredere end normalt i disse dage, så forstår man det godt. Guldet er nemlig regnet nede over restauranten den seneste tid.

I marts vandt restaurantens chefkok, Bjarke Jeppesen, titlen som Årets Kok, og ved samme lejlighed vandt Andreas Kobs Laursen prisen som Årets Tjener – senere på måneden kunne han også lade sig kåre som Nordens Bedste Tjener. Magnus Lund vandt samtidig prisen for Bedste Kokkeelev. 

Det er første gang, at en restaurant kan prale af det: 

”Det er vi sindssygt stolte af, og vi kan da også godt mærke, at der bliver booket ekstra mange borde i øjeblikket. Det gør det lige lidt sjovere at gå på arbejde,” forklarer Bjarke Jeppesen.

Opgav drømmen
Bjarke Jeppesen vurderer, at han har brugt langt over to hundrede timer på at forberede sig til årets kokkekonkurrence, men titlen som Årets Kok er ikke bare en anerkendelse af ekstremt hårdt arbejde og talent.

Det er også kulminationen på et comeback til branchen, som han i 2010 sagde farvel til. En arbejdsgivers konkurs og uro i privatlivet førte til, at årets guldvinder forlod branchen og i stedet valgte at tage en Hf-eksamen og begynde at læse til fysioterapeut.

”Det var faktisk helt fint, og jeg var glad for studiet, men en dag gik min krop simpelthen bare i stå, da jeg skulle af sted. Jeg kunne intet udover at ligge på sofaen og glo ud i luften. Jeg kunne ikke engang vælge, hvilke bukser jeg skulle tage på.”

Bjarke Jeppesen indså hurtigt, at noget var rivravruskende galt og søgte derfor hjælp hos en psykoterapeut. Efter nogle intense samtaler fandt de sammen frem til årsagen:

”Jeg havde forsøgt at lave om på mig selv for at tilpasse mig andres ønsker, og det kunne min krop ikke håndtere. Den ville have, at jeg skulle gøre det, jeg elsker, og det er at være kok.”

Lysten og humøret kom tilbage
Bjarke Jeppesen droppede derfor planen om at blive fysioterapeut og begyndte i stedet som afløser i en kantine få timer om ugen. Og mens Bjarke Jeppesen skrællede kartofler og stegte kød vendte glæden ved både livet og kokkefaget stille og roligt tilbage. Eter et stykke tid trak restaurationslivet igen i Bjarke Jeppesen, som fik arbejde på en restaturant:

”Selvom jeg igen begyndte at arbejde mere og på skæve tidspunkter, så var jeg bare glad igen. Det var ligesom at vende hjem, og det var lige det, min krop have brug for.”

Bedre leder af personlig krise
I 2023 overtog han tøjlerne som chefkok på restaurant Treetop, hvor han forsøger at bruge sine erfaringer fra samtalerne med psykoterapeuten:

”Jeg er blevet en bedre leder, fordi jeg er blevet bedre til at fange ting i opløbet og tage de lidt svære samtaler, som ofte også er dem, der faktisk gør en forskel.”

Generelt gør han og resten af holdet restaurant Treetop meget for at skabe et sted, hvor medarbejderne har lyst til at være. Det handler i høj grad om at skabe balance mellem arbejde og privatliv. 

”Arbejdstiderne er nu en gang, som de er, men hvis man planlægger i god tid, så kan det lade sig gøre at give fri. Og det skal kunne lade sig gøre, for det giver bedre resultater med glade medarbejdere.”

En fed branche med masser af muligheder
De mange priser til Treetop viser ifølge Bjarke Jeppesen, at man netop godt kan levere på et højt niveau og samtidig skabe en god arbejdsplads med plads til frihed.

Det håber han, at endnu flere vil lade sig inspirere af, og så håber han, at hans historie kan få flere til at få øjnene op for de mange fede ting ved branchen – eksempelvis at man får lov til at slippe kreativiteten løs og udvikle nye retter og hele tiden kan udvikle sig ved at specialisere sig eller dykke ned i andre køkkener. Sidst men ikke mindst så bliver man en del af et dedikeret team, der får lov at betjene glade mennesker, der aktivt har valgt en restaurant til:

”Jeg elsker at være kok og vil virkelig anbefale det til andre. Forhåbentligt kan den opmærksomhed, som vi får i øjeblikket, være med til at vise andre alle de fantastiske ting, der gør branchen så skøn at være en del af.”

 

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lasse Fridberg Bilstrup

Chefkonsulent
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent