; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Udbudsrammer fører os et skridt nærmere realisering af historisk store mængder havvind

22. april 2024

De endelige udbudsbetingelser for 6 GW havvind er nu offentliggjort, og det glæder Dansk Erhverv. Opførsel af de store mængder havvind er afgørende for at sikre europæisk energiuafhængighed og kan skabe mange tusinde jobs samt trecifrede milliardinvesteringer. 

Mandag morgen landede de endelige udbudsrammer for 6 GW havvind. Opførelsen af havvind er et afgørende skridt for at sikre europæisk energiuafhængighed, da de 6 GW kan producere en mængde energi, der vil kunne fortrænge flere mia. kubikmeter gas årligt, og Dansk Erhverv glæder sig over offentliggørelsen 

”Det er et vigtigt skridt, at udbudsrammerne nu bliver lagt frem. Vi ser frem til at dykke ned i udbudsmaterialet og se, hvilke forhold branchen stilles i udsigt. For det er helt afgørende, at havvindsudbuddene bliver succesfulde. Det har både betydning for økonomi, klima og forsyningssikkerhed. En succesfuld realisering af havvindsudbuddene vil med andre ord øge den europæiske energiforsyningssikkerhed og være en dårlig nyhed for den russiske krigskasse. Det vil være en knytnæve i ansigtet på Putin,” siger Ulrich Bang, der er underdirektør for klima, energi og miljø.  

Samtidig kan strømmen reducere CO2-udledningerne, når den fortrænger naturgas i det europæiske energisystem. En succesfuld realisering af de 6 GW kan derfor bringe Danmark nærmere at realisere EU’s klimaambitioner.  

“Det understreger, at det er i hele samfundets interesse, at udbudsrammerne er i orden og attraktive for dem, der i sidste ende skal byde ind og opføre havvinden. Hvis det ikke er tilfældet, ja så vil vi gå glip af kæmpe gevinster. Både økonomisk og klimamæssigt,” siger Ulrich Bang.  

Økonomisk kan realisering af havvindmølleparkerne medføre tusindvis af arbejdspladser og milliardstore investeringer, som Dansk Erhverv har vist i en ny analyse. Her estimerer Dansk Erhverv, at en realisering af de 6 GW havvind kan medføre over 100 mia. kr. I investeringer. Samtidig kan opgørelsen kræve knap 75.000 årsværk under anlægsfasen frem mod 2030.  

”Opførsel af store mængder havvind i de danske farvande kan blive en enorm vækstmotor for de danske landdistrikter bl.a. med udskibning af vindmøller fra de vestjyske havne og fremstilling af vindmølledelene i vores gamle industribyer. I dag er der allerede mange tusinde ansatte i den danske vindindustri, og udbuddene rummer potentialet for at sætte yderligere skub i branchen og relaterede erhverv. Vi taler vitterligt om historisk store anlægsprojekter,” siger Ulrich Bang. 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil