; ;
Gemt

Fra 2029 er det slut: Ny lov skal sikre pant på tyske dåser i grænsehandlen

24. april 2024

EU-parlamentet har netop vedtaget en ny emballageforordning. Det betyder blandt andet, at der fra 2029 skal opkræves pant på tyske dåser og flasker i grænsehandlen. I Dansk Erhverv er vi positive over for at de nye EU-regler falder på plads, men vi vil samtidig presse på for at efterlevelsen sker hurtigst muligt. 

 

Efter et kompliceret forhandlingsforløb om den nye emballageforordning, har EU-parlamentet i dag vedtaget nye regler, som vil betyde en stor ændring for miljøet og den danske detailhandel.  

De nye regler betyder bl.a., at der skal opkræves pant i de europæiske lande fra 2029 herunder også på tyske dåser og flasker i grænsehandlen. Det er positivt, at de nye EU-regler snart falder på plads, men i Dansk Erhverv vil vi samtidig presse på for hurtigst mulig implementering. 

”De nye regler har kæmpe betydning, og vi vil presse på for at efterlevelsen sker hurtigst muligt. Der er dog lang tid til 2029, og det er vigtigt for både miljø, samt fair og lige konkurrencevilkår, at der kommer pant på tyske dåser – og gerne hurtigere end 2029,” siger Henrik Hyltoft, der er vicedirektør i Dansk Erhverv.  

Fortsat uklarheder om praktikken
På trods af optimismen om kravet fra EU, er der dog fortsat uklarheder i forhold til den praktiske løsning, herunder de krav der kommer til at gælde for indsamlingen af pant på tværs af EU-landene, og Dansk Erhverv vil fortsætte dialogen med myndighederne. I dag kommer mindst 650 millioner dåser uden til pant Danmark hvert år. 

“Det er nødvendigt fortsat at presse på for at finde en god og hurtig løsning. Rigtig mange danskere køber pantfrie øl og sodavand, når de grænsehandler, og de tyske grænsehandelsbutikker har i årevis omgået det tyske pantsystem. Det betyder bl.a., at de pantfrie dåser i væsentlig mindre grad genanvendes, hvilket er til skade for både klima og miljø samt skaber ulige og urimelige fordele for de tyske grænsebutikker,” siger Henrik Hyltoft.  

Foruden pant kommer emballageforordningen også til at betyde store forandringer for forbud og krav ved brug af take away-emballage samt nye genbrugs- og reduktionsmål for særlig plastemballage.  

Det kan du læse mere om her

Læs mere om producentansvar for emballage

Kontakt