Gemt

Ny rapport om it-kriminalitet afslører en skræmmende virkelighed: Virksomheder overalt i erhvervslivet bør tjekke op på deres sikringsforanstaltninger

23. april 2024

2023 har været præget af en markant stigning i antallet af anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. De fleste sager rammer privatpersoner, men også virksomhederne er udsatte og skal tage truslen alvorlig.  

2023 har slået mange rekorder på området for kriminalitet, hvilket understøttes af Nationalt Center for IT-Kriminalitet, NCIK, årsrapport.  Årsrapporten viser, at der blev anmeldt 35.254 hændelser indenfor it-kriminalitet, og den tegner et tydeligt billede af, at it-relateret økonomisk kriminalitet kan ramme alle, uanset alder, køn og bopæl.  

”NCIK’s rapport dokumenterer, at megen kriminalitet flytter på nettet, og det er ikke kun almindelige borgere, der bliver udsat for svindlen. Virksomhederne bliver i stigende grad udsat for svindel uanset om det er svindel med kortoplysninger, CEO-fraud eller cyberangreb med krav om løsesum. Det understreger behovet for, at virksomheder overalt i erhvervslivet bør tjekke op på deres sikringsforanstaltninger,” siger Henrik Sedenmark, fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.

Siden 2019 er der sket en samlet stigning på ca. 42 procent. Ud af de 35.254 anmeldelser indenfor it-relateret økonomisk kriminalitet udgjorde kategorien samhandel ca. 35 procent af anmeldelserne, svarende til 12.155 anmeldelser. Derudover er anmeldelser om misbrug af kortoplysninger steget med ca. 70 procent fra 2022 til 2023, og er dermed den anden mest anmeldte kategori med 7.327 anmeldelser. Det rapporterede tab i telefonsvindelssager er opgjort til over 103 millioner kroner. 

Hvis man kigger på, hvem der indmelder anmeldelserne, er 9 ud af 10 private personer. De resterende er professionelle anmeldere, dvs. virksomheder.  

Dansk Erhverv tager del i kampen 
Dansk Erhverv har i flere år været medlem af FIT-gruppen; forum mod it-relateret økonomisk kriminalitet, der er en samling af både private og offentlige aktører, der alle oplever, at it-relateret økonomisk kriminalitet er en udfordring, som er svær at bekæmpe alene. Dansk Erhverv repræsenterer 18.000 virksomheder og butikker, hvoraf flere løbende oplever it-relateret økonomisk kriminalitet på den ene eller anden måde. Det er helt afgørende, at vi i fællesskab arbejder for at forebygge og standse også den form for kriminalitet.

Dansk Erhverv er derfor engageret i arbejdet, hvor fagchef for betalinger og detailhandlelssikkerhed, Henrik Lundgaard Sedenmark, deltager i FITs styregruppe og samtidig leder arbejdet i en arbejdsgruppe omkring efterforskning. Hermed har Dansk Erhverv en finger på pulsen, så vi sikrer en aktiv og konstruktiv interessevaretagelse for medlemmerne.   

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil