Gemt

Rekord: Udenlandsk arbejdskraft bidrager med 322 milliarder til BNP

27. april 2024

I 2023 bidrog udenlandsk arbejdskraft med svimlende 322 milliarder kroner til BNP. Personer, der kommer til Danmark for at arbejde, har et positivt bidrag til de offentlige finanser på godt 15 milliarder kroner. Vi ville være ilde stedt uden den udenlandske arbejdskraft, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

inter arbkraft.jpg

De mange udlændinge, der arbejder i Danmark, gør en gigantisk forskel for dansk økonomi. Således viser nye beregninger fra Dansk Erhverv, at internationale kollegaer i 2023 bidrog med 322 milliarder til BNP, hvilket svarer til 11,6 procent af Danmarks BNP. Det er en stigning på 67 milliarder i forhold til året før, og der er tale om en ny rekord. Det positive bidrag til de offentlige finanser er lidt over 15 milliarder kroner. Det svarer til 25.000 sygeplejersker.

”Det er helt vilde tal, vi her ser. Det er hævet over enhver tvivl, at uden den gode udenlandske arbejdskraft så ville vi have store problemer i Danmark. Og jeg må understrege, at det er ikke kun virksomhederne og finansministeren, der bør få sved på panden ved tanken om, hvad vi skulle gøre, hvis ikke vi havde adgang til udenlandsk arbejdskraft. For den gavner alle danskere. Vi ser så ind i en fremtid, hvor den demografiske modvind snart rammer mange af de lande, som vi med stor succes hidtil har rekrutteret fra. Derfor er det mere end på høje tid at handle, så vi kan sikre, at Danmark fortsat har adgang til gode folk fra resten af verden,” siger Brian Mikkelsen.

Akut brug for regelændringer
Brian Mikkelsen understreger, at Danmark og mange andre lande ser ind i en lang periode med udsigt til mangel på arbejdskraft, fordi demografisk modvind gør det svært at sikre et tilstrækkeligt udbud af arbejdskraft, der er stort nok til at understøtte virksomhedernes potentiale for vækst mange år frem i tiden.

”Der er ingen vej uden om, at vi fremover skal skaffe flere hænder til både virksomhederne og velfærden. Vi skal sikre, at flere af vores børn og unge kommer i uddannelse og i arbejde. Vi skal sikre, at flere arbejder længere. Og så skal vi sikre, at endnu flere kommer fra udlandet til Danmark for at arbejde. Der er akut brug for regelændringer på området. Det kan for eksempel være lempede vilkår for overenskomstdækkede virksomheder, en fuld digitalisering og forenkling af myndighedernes sagsbehandlingssystem, en mere enkel beløbsordning og en afskaffelse af den såkaldte formodningsregel,” siger Brian Mikkelsen.

Mulighed for at rekruttere frit fra hele verden
Dansk Erhverv forbindelse med sin sidste år, at Danmark skal i gang med partnerskabsaftaler med andre lande uden for EU. For eksempel Indien og Brasilien. Det er Tyskland og andre lande i gang med. Regeringen arbejder af det spor i forhold til ansatte til velfærden, og det spor bør bredes ud, mener Brian Mikkelsen.

”Vores ønskescenarie er dog, at der bliver lavet en ordning for certificerede virksomheder. Det vil sige, at virksomheder med overenskomstansatte medarbejdere skal have mulighed for at rekruttere frit fra hele verden, forudsat at ansættelserne sker på vilkår, der flugter med løn- og ansættelsesvilkårene for virksomhedernes danske medarbejdere,” siger Brian Mikkelsen.

Læs hele Dansk Erhvervs analyse nedenunder.

Udenlandsk arbejdskraft er et stort bidrag til dansk økonomi

pdf

Download

læs også

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef