;
Gemt

Sådan udskyder du den skærpede dækningsafgift i et år

28. februar 2024

I 33 af landets 98 kommuner betales der dækningsafgift. Hvis du eksempelvis driver butik eller har kontor i en af disse kommuner fra ejede eller lejede lokaler, vil du formentlig få en stor unødig ekstraregning som følge af det nye ejendomsvurderingssystem. Hvis man ser sig godt for inden 8. marts 2024, kan ekstraregningen dog udskydes ved at anmode om at fortsætte med ens eksisterende beskatning endnu et år.

Udskyd afgiften og undgå likviditetsbelastningen nu
Siden 2022 har dækningsafgiftspligtige ejendomme betalt en aconto-beskatning som minimum har været det de betalte i 2021 og maksimalt 30 pct. mere. Det skyldes en omlægning af beskatningsgrundlaget fra forskelsværdi til grundværdi. Grundværdierne kommer dog først endeligt i 2025. Der er dog for skatteåret 2024 udsendt midlertidige vurderinger der for 2 ud af 3 virksomheder betyder en forhøjet beskatning i kroner og øre. Der er politisk vedtaget en stigningsbegrænsning der gør, at eventuelle stigninger i dækningsafgiften indfases med 10 pct. årligt. Dog vil den først være i funktion fra opkrævningen 2025, men gælde bagudrettet fra 2022. Derfor vil ejendomsejere blive opkrævet den fulde dækningsafgift i 2024 hvilket kan være en stor likviditetsbelastning. Frem til den 8. marts kan man dog anmode om at fastholde dækningsafgiften på sit eksisterende niveau et ekstra år.

Det vil være individuelt om det kan betale sig for den enkelte virksomhed at anmode om dette. I 2025 vil der ske en samlet opgørelse som for de fleste virksomheder vil betyde en ekstraopkrævning på for lidt betalt grundskyld i perioden 2022 og 2023.  For at reducere usikkerheden for at den regning bliver for stor, kan det være en fordel at indbetale dækningsafgiften for 2024 hvis det er muligt. For andre vil det bedre kunne betale sig at benytte sig af muligheden for forbedret likviditet.