{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
09. januar 2024
Med regeringens udspil for social- og sundhedsuddannelserne, der blev præsenteret tirsdag, sættes der nu skub i frisættelsen af ældreplejen.
Med udspillet tager regeringen et skridt i den rigtige retning mod at løse den højaktuelle udfordring med at sikre nok dygtige medarbejdere i ældreplejen i takt med, at vi bliver ældre. Blandt andet foreslår regeringen, at der skal indføres sprogstøtte, så udenlandske SOSU’er kan hæve deres danskkundskaber samt fastholdelse og rekruttering af dygtige medarbejdere, hvilket møder ros i Dansk Erhverv.
”Det er helt afgørende at få flere medarbejdere i ældreplejen, hvis vi som samfund skal sikre velfærd af høj kvalitet fremover. Mange steder i ældreplejen er det allerede i dag svært at tiltrække og fastholde SOSU’er – særligt i de kommunale tilbud. En udfordring, der ikke bliver mindre i fremtiden. Derfor er det også positivt, at regeringen nu tager initiativ til at kigge på blandt andet konkrete løsninger på det høje frafald på SOSU-uddannelserne, samt hvordan flere dygtige kolleger kan blive en del af faget til gavn for borgerne,” siger Mette Feifer, der er vicedirektør for sundhed, velfærd og oplevelse i Dansk Erhverv.
Hvor flere punkter i regeringens udspil møder ros fra erhvervsorganisationen, er der også torne at finde i buketten. Med udspillet foreslår regeringen blandt andet at give elevløn fra uddannelsens start til alle elever over 25 år på SOSU-hjælperuddannelsen. En lignende ordning har eksisteret på SOSU-assistentuddannelsen siden 2021, hvor Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) refunderer elevlønnen. Det forslag møder kritik fra Dansk Erhverv, som mener, at regningen for at uddanne SOSU’erne risikerer at ende hos de private virksomheder.
”Der er behov for flere faglærte både i den private og offentlige sektor, men det er nødvendigt at søge andre veje. En udvidelse af SOSU-elevernes løn til grundforløbet skal ikke betales af de private arbejdsgivere. Man må i stedet kigge imod statens sparede SU-udgifter og yderligere statslig finansiering,” siger Mette Feifer.
Udspillet om SOSU-uddannelserne er første del af en samlet ældrereform fra regeringen. Dansk Erhverv ser til, at regeringen udfolder sine ambitioner for frisættelsen af ældreplejen endnu mere med borgernes selvbestemmelse i fokus.
”Jeg har meget store forventninger til, at regeringen skaber rammerne for frisættelsen af velfærden. For Dansk Erhverv er international arbejdskraft en nødvendig faktor i at sikre tilstrækkeligt dygtige medarbejdere i ældreplejen fremover. Derudover ser vi frem til, at regeringen præsenterer sine ambitioner for borgernes selvbestemmelse og afbureaukratisering på ældreområdet, så medarbejdernes tid ikke drukner i unødig dokumentation, og tilsyn. Samtidig kan velfærdsteknologi blandt andet frigøre arbejdstid til borgernære opgaver og øge kvaliteten og selvbestemmelsen til gavn for borgerne,” siger Mette Feifer.