Gemt

Dansk Erhverv: Opret flere uddannelsespladser på områder, hvor vi mangler arbejdskraft

25. juli 2024

For få optagne på landets velfærdsuddannelser og for mange afviste på vigtige nøgleuddannelser såsom ingeniør og it er to af tendenserne ved årets optag på de videregående uddannelser, der vækker bekymring hos Dansk Erhverv.

Til trods for en stigning i søgningen til landets tekniske uddannelser på hele 11 procent er optaget i år faldet med 1 procent. De tekniske uddannelser omfatter uddannelser såsom it og ingeniøruddannelser.

Det er en tendens ved årets optag til de videregående uddannelser, som vækker bekymring hos Dansk Erhverv.

”Det er problematisk, at så mange kvalificerede unge mennesker afvises på uddannelser, hvor vi i erhvervslivet skriger på kvalificeret arbejdskraft,” siger Mads Eriksen Storm, der er uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

De mange afviste ansøgere skyldes, at man fra Christiansborg har besluttet at skrue ned for antallet af studiepladser i de fire store byer – København, Aarhus, Odense og Aalborg. Næste år bliver tendensen kun yderligere forstærket, da det er besluttet at skrue ned for optaget på landets universiteter generelt – også på områder med mangel på arbejdskraft.

”Politikerne er i denne sag ude af trit med samfundets behov. Eksempelvis er dygtige it-kandidater helt afgørende for udviklingen af snart sagt alle brancher i dansk erhvervsliv. Vi har brug for alle mand på dæk, hvis vi skal følge med i den internationale konkurrence. De her politiske beslutninger koster ganske enkelt dansk vækst og udvikling,” siger Mads Eriksen Storm.

Tilbage til tegnebrættet
Dansk Erhverv mener, at der er behov for, at politikerne kommer tilbage til tegnebrættet.

”Vi opfordrer til, at politikerne ser mere grundigt på samfundets behov og opretter pladser til alle kvalificerede ansøgere på de områder, hvor vi mangler arbejdskraft,” siger Mads Eriksen Storm.

En anden bekymrende tendens er det faldende optag på de store velfærdsuddannelser som lærer og pædagog.

”Det offentlige og private hænger sammen. Vi har brug for gode børnehaver, så medarbejdernes børn kan blive passet, og for gode skoler, hvor vores børn kan lære. Derfor er det bekymrende, når så få vælger at søge de store velfærdsuddannelser. Vi ser meget frem til, at regeringen præsenterer deres udspil til reformer på netop dette område,” siger Mads Eriksen Storm.

Der er dog også gode nyheder at finde i optaget. Antallet af udlændige på landets uddannelser er steget med seks pct.

”De udenlandske studerende vil om få år kunne bidrage til et dansk arbejdsmarked med meget stor mangel på arbejdskraft. Vi giver som samfund nogle få års uddannelse, men retur får vi højt kvalificerede medarbejder. Det er en stor gevinst for Danmark,” siger Mads Eriksen Storm.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil