Gemt

Dansk Erhverv: Gode takter for afbureaukratisering i økonomiaftale med kommunerne – men husk frisættelse og ligestilling af leverandørerne

31. maj 2024

Regeringen har indgået en økonomiaftale med et historisk løft af velfærden. En lempelig finanspolitik vækker bekymring, mener Dansk Erhverv. Velfærdssamfundet og erhvervslivet er hinandens forudsætninger, og derfor bør fokus nu rettes mod erhvervslivets rammevilkår.

Regeringen har sammen med Kommunernes Landsforening fredag præsenteret en ny politisk aftale om kommunernes økonomi for 2025. Med aftalen lægges der op til et historisk økonomisk løft af velfærden på 3,4 milliarder kr.

I Dansk Erhverv deler vi den politiske ambition om, at pengene skal følge med demografien, når vi bliver flere børn og ældre. Samtidig er Dansk Erhverv dog af den opfattelse, at den stærke danske økonomi og høje beskæftigelse taler for fokus på en strammere økonomisk kurs i 2025. I lyset af de øgede udgifter i økonomiaftalen er det derfor vigtigt, at regeringen til august fremlægger et samlet finanslovsforslag, der ikke puster yderligere til økonomien i 2025.

”Dansk økonomi har det godt lige nu. Råderummet er lige blevet opjusteret. Et råderum, der i høj grad er skabt af det private erhvervsliv. Derfor er det vigtigt, at der fra politisk side ikke er et ensidigt fokus på det offentlige forbrug, men også på at fremtidssikre erhvervslivets rammevilkår,” siger vicedirektør i Dansk Erhverv, Mette Feifer.

Velfærdsopgaver skal løses smartere og mere effektivt
For Dansk Erhverv er det samtidig afgørende, at der skabes fuld transparens om kommunernes økonomi, og at vi har fokus på at løse de borgernære velfærdsopgaver smartere og mere effektivt med inddragelse af private aktører, hvis vi skal sikre velfærd af høj kvalitet fremover. Her spiller afbureaukratiseringen i den offentlige sektor en vigtig rolle.

Fra Dansk Erhverv lyder der derfor i udgangspunktet ros til de over 100 regel- og forenklingstiltag, som aftalen lægger op til. Det er et vigtigt skridt på vejen hen mod at give plads og rum til at finde lokale løsninger til gavn for borgerne sammen med private, selvejende og civilsamfundsaktører.

Dog er vi bekymret for de tiltag, som omhandler det specialiserede socialområde. Her lægger regeringen og KL med økonomiaftalen op til en fortsat kommunalisering af området. En kommunalisering, som sætter kommunal styring og råderum over, hvad der er det rette og bedste tilbud for den enkelte borger.

Det kan i sidste ende betyde, at de højt specialiserede indsatser og det mangfoldige botilbudslandskab, som i høj grad består af selvejende og private tilbud, og som hver dag hjælper Danmarks mest sårbare borgere, vil blive afviklet. 

”Velfærdssamfundet og erhvervslivet er hinandens forudsætninger. Derfor er det også vigtigt, at de gode takter for frisættelsen af ældreområdet med større ligestilling af offentlige og private leverandører fastholdes, og at dette historiske løft af velfærden kommer borgerne til gavn uanset, hvem der leverer velfærden,” siger Mette Feifer, vicedirektør i Dansk Erhverv.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Mette Feifer

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef