Gemt

Dansk Erhverv: Michelin-stjerner giver værdi for hele landet

27. maj 2024

Så er Michelin-stjernerne igen drysset ud over landets restauranter, hvor 31 danske restauranter har fået de eftertragtede stjerner. Den eftertragtede titel sætter Danmark på verdenskortet og er et resultat af hårdt arbejde, lyder det fra Dansk Erhverv.

michelin.jpg

Gourmetrestauranter i hele landet har ventet i spænding, men mandag aften kunne spændingen udløses. Her fik 31 danske restauranter at vide, at de havde fået tildelt en eller flere Michelin-stjerner. 

I alt har Danmark modtaget 44 Michelin-stjerner, og klarest på den danske madhimmel er fortsat Noma og Geranium, der beholder sine tre Michelin-stjerner sammen med Jordnær, der for første gang går fra 2 til 3 stjerner.

Restauranterne i den øverste liga med en Michelin-stjerne eller flere har i de seneste år været en driver i gastronomiske revolution, som Danmark har undergået. Gevinsten for de mange virksomheder i turismens værdikæde er stor.

”De dage, hvor Danmark var lilleput på den globale madscene, er forbi. Vi har nu bredden i forhold til at kunne tilbyde alt fra den gastronomiske superoplevelse til den klassiske hotdog og alt derimellem. Danmark er blevet kendt for kvalitet, lokale fødevarer og madoplevelser som en væsentlig del af turen til landet, og det er ikke bare vigtigt for restauranterne, men også for resten af landets turisme- og oplevelsesindustri,” siger Michael Folmer Wessman, der er chefkonsulent for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv.

Kan betyde flere udenlandske gæster 
Ifølge Michael Folmer Wessman, chefkonsulent for turisme, kultur og oplevelse i Dansk Erhverv, er der mange, som gerne vil rejse langt efter de gastronomiske oplevelser. Derfor handler det også om at vise, at Danmarks restaurationsbranche har meget at tilbyde.

”Stjernerne har en stor betydning for de enkelte restauranter, men de er også vigtige for den opfattelse, man har af Danmark ude i verden. De sætter Danmark på verdenskortet som en destination, man gerne vil rejse til, og styrker landet som rejsedestination. Det er derfor helt afgørende, at vi får flere udenlandske turister til at komme og spise med,” siger Michael Folmer Wessman.  

Efter Michelin-uddelingen er der nu 21 restauranter med én stjerne, 7 restauranter med to stjerner og 3 restauranter med tre stjerner.

Mangel på arbejdskraft 
Mangel på arbejdskraft er dog fortsat et problem i såvel restaurations- som turismeerhvervet, og man frygter i Dansk Erhverv, at det kan få betydning for de prestigefulde restauranters virke i Danmark.

”Restauranterne arbejder med et kvalitets- og serviceniveau i verdensklasse, og derfor er det også helt afgørende, at man også kan få fat i de rigtige medarbejdere. Man kan godt frygte, at der ligesom andre steder i turismeerhvervet, også kommer til at mangle dygtigt personale på toprestauranterne, hvor de allerede har det svært,” siger Michael Folmer Wessman og fortsætter, ”derfor skal vi sikre, at regeringens fokus på at løfte erhvervsuddannelserne også kommer kokke- og tjeneruddannelserne til gode. Ellers kan vi ikke blive ved med at skabe håndværk af høj kvalitet – og det gælder både i kantinerne og på toprestauranterne”.

Michelin-stjerner 2024

Restauranter med tre stjerner
Geranium, København
Jordnær, Gentofte
Noma, København

Restauranter med to stjerner
Alchemist, København
Aoc, København
Frederikshøj, Aarhus
Henne Kirkeby Kro, Henne
Kadeau Copenhagen, København
Koan, København
Kong Hans Kælder, København

Restauranter med en stjerne
Alouette, København
Aro, Odense
Domæne, Herning
Domestic, Aarhus
Dragsholm Slot Gourmet, Hørve
Formel B, København
Frederiksminde, Præstø
Gastromé, Aarhus
Jatak, København
Kadeau Bornholm, Åkirkeby
Lyst, Vejle
Marchal, København
Mota, Nykøbing Sjælland
Restaurant Aure, København
Substans, Aarhus
Syttende, Sønderborg
Søllerød Kro, København
The Samuel, København
Ti Trin Ned, Fredericia
Tri, Agger
Villa Vest, Lønstrup

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Michael Folmer Wessman

Fagchef for kultur