{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
28. november 2024
Danskere mellem 60 og 74 år er i stigende grad en del af arbejdsstyrken, og erhvervsfrekvensen blandt seniorer nærmer sig vores nordiske naboer.
I Norge og Sverige er det godt 40 ud af hver 100.
”Danskernes levealder stiger. Det er positivt. Men vi bliver mange flere ældre i de kommende år i forhold til antallet af danskere i arbejdsstyrken. Så der er behov for, at flere deltager på arbejdsmarkedet i længere tid, hvis vi skal kunne opretholde vores nuværende levestandard. Derfor er det meget glædeligt og positivt, at erhvervsfrekvensen blandt seniorer stiger markant i disse år,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.
Knap 360.000 af i alt 988.000 danskere mellem 60 og 74 år var en del af arbejdsstyrken i 2023, viser beregningerne fra Dansk Erhverv på baggrund af opgørelser fra den europæiske arbejdskraftsundersøgelse. Det svarer til 37,4 pct.
Andelen af seniorer mellem 60 og 74 år i beskæftigelse er således steget markant siden 2019, hvor den var 31,2 procent, og den har ikke været større i mange år.
Brug for alle hænder
Udviklingen viser, at incitamenter for seniorer som en skattefri seniorpræmie og afskaffelsen af modregning af arbejdsindkomst i folkepensionen virker, og at virksomhederne allerede gør en masse for at favne seniorer.
Når vi ser på tallene, er det svært at genkende det skræmmebillede, beskæftigelsesministeren har tegnet af en systematisk diskrimination af seniorer fra virksomhedernes side. Virksomhederne gør allerede en masse for at favne også seniorer på arbejdspladserne,”
siger Brian Mikkelsen:
Med de udfordringer, vi står over for, er vi meget bevidste om, at vi får brug for al den arbejdskraft, vi kan få. Det gælder også udenlandsk arbejdskraft. Det er ikke et enten eller. Det er både og.”
Stort uforløst potentiale
Men selv om forskellen er blevet mindre de senere år, er der stadig et uforløst potentiale på 25.000 personer i arbejdsstyrken, hvis 60-74-årige danskere deltog i samme grad som vores nordiske naboer.
Seniorerne har trukket en stor del af beskæftigelsesfremgangen de seneste år, men vi er altså ikke i mål endnu. Vi har brug for hvert eneste sæt hænder, vi kan bringe i beskæftigelse i en tid, hvor både virksomheder og det offentlige råber på arbejdskraft,”
siger Brian Mikkelsen.
I bestræbelserne på at indfri potentialet på de 25.000 personer foreslår Dansk Erhverv, at der bliver færre tilbagetrækningsordninger, så færre seniorer trækker sig tilbage fra arbejdsstyrken før pensionsalderen. Samtidig bør seniorpræmien hæves, og der bør indføres en bonusordning for personer med en anciennitet på arbejdsmarkedet svarende til 44 års beskæftigelse.
”Der er i dag fem tilbagetrækningsordninger, som benyttes som veje ud af arbejdsmarkedet før pensionsalderen. Det er helt forkert i den nuværende situation at motivere arbejdsdygtige og raske seniorer til at forlade arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen,” siger Brian Mikkelsen.