Gemt

Et nyt folketingsår er skudt i gang: Værdighed, specialeplan og ældrelov er i fokus

07. oktober 2024

Et nyt folketingsår er skudt i gang, og der er en række lovforslag på programmet for velfærdsområderne. Vi har samlet nogle af de væsentlige highlights.

I statsministerens åbningstale i Folketinget var der stort fokus på de allermest udsatte borgere – og hvordan velfærdssamfundet møder dem. Statsministeren løftede sløret for nogle af de elementer som vil indgå i regeringens kommende værdighedsudspil.

  • Ønsket om flere stofindtagelsesrum
  • Fokus på at nedbringe den enkeltes gæld til det offentlige
  • Fokus på en anden strafafsoning for de udsatte, med mere fokus på misbrugsbehandling.

Derudover har der været drøftet, om der skal oprettes sociale hotspots rundt om i landet, hvor de mest udsatte kan henvende sig. I Dansk Erhverv vil vi have et skarpt fokus på, hvordan civilsamfundsaktører kan indgå i det arbejde.

Regeringen har i sit finanslovsudspil afsat 100 mio. kr. i 2025, 150 mio. kr. i 2026 og 200 mio. kr. årligt fra 2027 og frem til en ramme til en ny og værdig socialpolitik for de allermest udsatte.

Ligeledes har regeringen afsat 5 mio. kr. til at indføre frit valg for borgerne på CTI-bostøtte i overgangen fra et herbergs ophold til egen bolig. Dette skal ses i forlængelse af den igangværende omlægning af hjemløseindsatsen. I Dansk Erhverv arbejder vi for et frit valg, og følger denne dagsorden tæt sammen med Selveje Danmark.

På regeringens lovprogram er følgende relateret til udsatteområdet:

  • Hjemmel til at tilbyde overnatning på akuttilbud, regler vedrørende klageadgang ved bortvisning fra herberger m.v. samt udvidelse af muligheden for handlekommuneskift for borgere på herberg) (forventes fremsat januar 2025)
  • Loft over taksterne for krisecentre og herberger m.v., der vil indgå i en ny model for øget styring med kapaciteten på herbergsområdet (forventes fremsat februar 2025)

I Dansk Erhverv arbejder vi for, at takstlofterne ikke fastsættes for lavt, da det vil udvande kvaliteten i tilbuddene, ligesom vi har et fokus på at en kapacitetsstyringsmodel på herbergsområdet skal sikre fair og lige markedsadgang for ikke-offentlige aktører. 

Det specialiserede socialområde
I foråret indgik Regeringen (SVM) og Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti samt Radikale Venstre en rammeaftale, som skal sætte retning for de kommende års arbejde med udvikling af handicapområdet.

I det kommende folketingsår skal følgende initiativer behandles i Folketinget:

  • Mere risikobaseret socialtilsyn, regelforenklinger m.v. (forventes fremsat januar 2025)
  • Indførelse af formaliseret beløbsgrænse for alternative tilbud (forventes fremsat februar 2025)
  • Indførelse af specialeplanlægning på den højt specialiserede del af handicapområdet m.v.) (forventes fremsat februar 2025)
  • Indførelse af BPA takstmodel (forventes fremsat februar 2025).

Det betyder også, at en takstmodel for botilbudsområdet ikke er på lovprogrammet frem mod sommerferien 2025. Det er et stort udviklingsarbejde som ligger forud for indførelsen af en takstmodel. Socialministeriet har nedsat en arbejdsgruppe om takstmodeller, hvor Dansk Erhverv sidder med. 

I Dansk Erhverv vil vi fortsat arbejde for fair og lige vilkår, frit valg af botilbud og et passende socialtilsyn. Vores fremadrettet arbejde vil køre i tre spor: 1) at indgå i ministeriets arbejdsgrupper vedr.  takstmodel, særligt dyre (kompliceret) enkeltsager) og 2) at have løbende dialog med social- og boligminister og socialordførere samt 3) dialog med andre centrale aktører på området med fokus på alliancedannelser. 

Ældreområdet
I foråret indgik Regeringen (SVM) og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre en aftale om en reform af ældreområdet. Ældrereformen er nu ved at blive omsat til lov.

Ældrereformen skal behandles i Folketinget i første halvdel af november. Det er både ældrelov, lov om lokalplejehjem, lov om ældretilsyn og ændring af lov om friplejeboliger, som skal behandles.

Dansk Erhverv afgav høringssvar den 19. september - det kan du læse her

I Dansk Erhverv vil vi fortsat arbejde for fair og lige vilkår samt et oplyst frit valg for de ældre. Vores fremadrettede proces vil køre i to spor: 1) dialog med ældreministeren og ældreordførere i forhold til behandling af lovforslag og 2) deltagelse i Sammen om Ældreplejen.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil