Gemt

Dansk Erhverv: Unges omveje koster næsten 20 milliarder

09. september 2024

Op til 19,3 mia. kr. eller det, der svarer til ca. 45.000 fuldtidsbeskæftigede, går tabt, fordi mange unge farer vild i uddannelsessystemet efter grundskolen. Det viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

Danske unge mødes alt for ofte af et uddannelsessystem, som de ikke har de faglige eller personlige forudsætninger for at klare. Resultatet er i mange tilfælde forudsigelige nederlag, som risikerer at bremse de unges motivation og muligheder for at gennemføre en uddannelse. En ny analyse fra Dansk Erhverv kortlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af unges omveje, og de er markante.

”Vi ser altså, at der er store menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser af den måde, vores uddannelsessystem er skruet sammen på i dag. Et frafald kan være det personlige nederlag, der gør at man aldrig får en uddannelse. Vi skal være langt bedre til at gribe de unge tidligere og ikke lukke dem ind på en uddannelse, de aldrig havde evner for at gennemføre. Der er brug for at reformere og investere i tiltag, der møder de unge i øjenhøjde og sikrer flere unge en uddannelse, der kan bruges på arbejdsmarkedet,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Brian Mikkelsen understreger vigtigheden af, at de unge bliver rustet til uddannelserne, inden de starter. Så har de en større sandsynlighed for at gennemføre, hvilket igen vil medføre flere sejre, færre nederlag og omveje.

Der skal skabes smidigere veje
Dansk Erhvervs nye analyse viser, at alt for mange unge ender med at læse noget, de ikke bruger eller falder fra en uddannelse, før de ender på rette hylde. Samtidig har de mange unge, som aldrig får en uddannelse, forsøgt mange gange og tilbragt lang tid i uddannelsessystemet, men altså uden at lykkes.

”Vi bruger milliarder af kroner på frafald og omveje. Det er dyrt for samfundet, men også et alvorligt problem for den enkelte, at de farer vild i uddannelsesjunglen og knækker nakken på gentagne nederlag undervejs. Vi tror på, at vi kan reformere uddannelsessystemet, så der skabes langt smidigere veje gennem uddannelsessystemet for langt flere unge,” siger Brian Mikkelsen.

For mange falder fra
I gennemsnit bruger de unge, der får en erhvervskompetencegivende uddannelse, cirka fire år på omveje. Fra tre år for universitetsuddannede til hele fem år for erhvervsuddannede. Af de fire år bruges omkring halvdelen i uddannelsessystemet, hvor de udløser tilskud til uddannelse og SU og potentielt arbejdskraft går tabt for samlet 17,3 milliarder kroner. 35-årige uden en erhvervskompetencegivende uddannelse bruger i gennemsnit knap tre år på omveje, hvor de udløser tilskud til uddannelse og SU for cirka to milliarder kroner.

”Nogle af disse omveje kan naturligvis være nødvendige og fornuftige, men meget skyldes også mangler og skæve prioriteringer i vores uddannelser.  Vi ser blandt andet, at mange med lavere karakterer falder fra gymnasiet eller slet ikke bruger deres studenterhue. Dansk Erhverv foreslår derfor et adgangskrav på 6 til gymnasiet, så vi primært lukker dem ind, der har forudsætningerne for at få en god studentereksamen som de bruger efterfølgende. Samtidig skal der være stærke alternativer til dem, som gerne vil noget andet. Her foreslår vi, at man laver en ny erhvervsrettet HF. Det er blot et eksempel på, hvordan vi kan gøre vores system bedre,” siger Brian Mikkelsen.

Mere merit
Der er et stigende politisk fokus på manglen på medarbejdere fra de store velfærdsuddannelser så som lærer, pædagog og sygeplejerske. Analysen viser, at næsten halvdelen af de studerende på velfærdsuddannelserne er faldet fra en tidligere uddannelse. Dansk Erhverv ønsker, at det skal være meget lettere at få merit for tidligere uddannelse, så de unge ikke bliver unødigt forsinket.

”Mange er bange for at vælge forkert. Vi skal gøre det meget lettere at skifte studie uden at komme bagud, så det ikke bliver så farligt at træde ind ad døren på en uddannelse. I dag får man stort set ingen anerkendelse af det man tidligere har lært, og det skal laves om,” siger Brian Mikkelsen.

⇒ Læs hele analysen her - eller download den nederst på siden ⇓

Omveje til uddannelse

pdf

Download

mange unge farer vild i uddannelsessystemet efter grundskolen

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef