Gemt

BL vinder Dansk Erhverv-prisen for social indsats: Julie elsker sit lommepengejob

12. september 2024

For 16-årige Julie har lommepengejobbet som fodboldtræner gennem BL – Danmarks Almene Boliger gjort en kæmpe forskel. For det har fungeret som et fast holdepunkt, og så har det styrket hende socialt. Nu drømmer hun om at færdiggøre sin ungdomsuddannelse.


”Husk du er Messi, husk du er Messi. Du scorer som Messi, du scorer som Messi!”

Sådan skråler 16-årige Julie hver mandag, når hun er social fodboldtræner for en flok børn fra et udsat boligområde i Randers.

For det er et trick, der ifølge Julie virker særligt godt, når hun har ansvaret for at være social med børnene, bringe dem sammen og sørge for, at de har det godt.

”Jeg spørger, hvem deres yndlingsfodboldspiller er, og så råber jeg til dem, at de er den spiller. For så bliver de glade og tænker ’jeg kan godt det her. Jeg kan godt nå op på niveau som de dygtigste fodboldspillere’,” siger hun.

Vinder Dansk Erhverv-prisen
Fodboldtrænerjobbet er Julies lommepengejob. Det har hun fået gennem den boligsociale helhedsplan i Randers.

I 50 udsatte boligområder i hele Danmark samarbejder boligorganisationer og kommuner om at give borgere nye muligheder gennem forskellige indsatser. Det sker konkret gennem de boligsociale helhedsplaner.

Indsatserne spænder vidt, men formidlingen af lommepenge- og fritidsjob til børn og unge er en central indsats. Andre indsatser er blandt andet uddannelsesvejledning og studiestøtte samt opsøgende gadeplansarbejde målrettet børn og unge.

Og det er alle indsatser, som BL på vegne af de lokale boligsociale helhedsplaner nu kan kalde sig vindere af Dansk Erhverv-prisen for.

En stor udvikling
BL og den almene sektor vinder prisen for at gøre en forskel for rigtig mange mennesker. Og en forskel har lommepengejobbet da også gjort for Julie.

”Jobbet har udviklet mine sociale kompetencer. Jeg snakker rigtig meget med børnene, og når fodboldtræningen er slut, kan jeg også finde på at snakke med deres forældre. Det havde jeg ikke modet til at gøre i starten. Så jobbet har givet mig virkelig meget personligt,” siger hun.

Foto: Sarah Mølsted

I modsætning til før Julie fik jobbet som fodboldtræner, er mandage i det hele taget blevet til en dag, hun ser frem til uge efter uge.

”Førhen tænkte jeg, at mandag var en øvdag, men nu elsker jeg mandag, for mit lommepengejob er et stort højdepunkt på dagen. Jeg kan rigtig godt lide at komme ud at være rollemodel og skabe nogle gode minder for børnene,” siger Julie og tilføjer:

”Det giver mig også en grad af selvtillid, at børnene måske senere vil tænke tilbage og se mig som en rollemodel.”

Et fast holdepunkt
Spørger man Louise Kragh, der er leder for den boligsociale indsats i Randers, ser hun også en positiv forandring hos Julie.

”Lommepengejobbet har betydet enormt meget for Julies udvikling. Vi kan for eksempel mærke en stor forskel i hendes mod på selv at stå for aktiviteter til fodboldtræningen. Og så har hun knyttet venskaber til andre lommepengejobbere og fået styrket sit netværk.” 

”Vi oplever, at det har været godt for Julie med et fast holdepunkt – som lommepengejobbet har været – i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse. Generelt ser vi, at et fast holdepunkt er stærkt medvirkede til at forebygge frafald fra uddannelsen,” siger Louise Kragh.

Og lommepengejobbet har da også givet Julie ambitioner for sit studieliv.

”Jeg ved ikke, hvad jeg vil lave senere i livet. Men lige nu drømmer jeg om at færdiggøre min ungdomsuddannelse, som jeg er i gang med,” siger hun.

Værdsætter alle minderne
Inden lommepengejobbet var Julie ansat i en anden boligsocial indsats i Randers; legepatruljen. Men da hun blev tilbudt jobbet som social fodboldtræner, kunne hun ikke sige nej. Og spørger man, hvad Julie synes er fedest ved sit lommepengejob, har hun svært ved at vælge:

”Der er ikke én ting, som jeg synes er federe end noget andet. Jeg værdsætter alle minderne på fodboldbanen,” siger hun og tilføjer:

”Jeg vil klart anbefale andre unge at få et lommepengejob. Man kommer ud og gør noget godt for børn, samtidig med at man selv har det sjovt. Måske er man årsagen til, at børnene kommer til fodboldtræningen. Og måske havde de en dårlig dag, og så kan man hjælpe med at gøre den bedre. Det er en rigtig god følelse.”

Læs også

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Nadia Maja Bech

Journalist/kommunikationskonsulent