Gemt

Se billederne: Børsens originale mursten og jernbeslag får nyt liv

02. september 2024

Det forventes, at 40 procent af de oprindelige mursten kan bruges, når genopførelsen af Børsen begynder. Der er også håb om, at meget af jernet fra Børsen kan genbruges. 

Materialer fra Børsen kan bruges igen

Selvom der endnu ikke er fastsat en dato for, hvornår arbejdet med at genopføre Børsen efter branden den 16. april begynder, så rykker den hele tiden tættere på. For Børsen bliver genopført. 

Og når genopførelsen begynder, så vil mange af de oprindelige materialer fra Børsen heldigvis kunne genbruges.  

Det står klart efter et besøg hos virksomheden Norrecco på Amager.  

Norrecco, der står for affaldssorteringen af de mere eller mindre forkullede rester fra brandtomten, er nemlig lykkes med at redde en stor del materialerne.  

Mursten fra Børsen genbruges

Foto: Max Kejser Mortensen fra Nordsten forklarer om processen med at rense murstenene 

I samarbejde med virksomheden Nordsten har Norrecco renset mursten fra Børsen, og ud fra de første erfaringer ventes det, at cirka 40 procent af de oprindelige mursten kan genanvendes, når genopbygningen af Børsen begynder.  

Mursten fra Børsen

Foto: Murstenene er blevet renset, så de igen kan bruges.  

De resterende mursten fremstilles i den tyske by Lüneburg i en kulfyret ringovn.
 Brian Mikkelsen om genopførelsen af Børsen

Foto: Villads Høgsbro fra Leif Hansen Arkitekter overbringer gode nyheder til Brian Mikkelsen  

Det giver god mening i forhold til bæredygtighed, kulturhistorie og Christian den fjerdes vision for Børsen at genbruge så mange materialer som muligt. Udgiften til at rense og vaske gamle mursten er heller ikke højere end køb af nye mursten. For at sikre kvaliteten og styrken af stenene har Dansk Erhverv indgået en aftale med studerende fra DTU, der skal teste murstenene.  

Norrecco Børsen

Foto: Norrecco har håndteret 1.237 tons muraffald fra Børsen - herunder mursten, mørtel, beton, sandsten og store mængder aske og andet forkullet materiale. 

25 mand har arbejdet i to måneder på at rydde murbrokker ud fra brandtomten. Det svarer cirka til 8000 arbejdstimer. Herudover har stilladsarbejdere, arkitekter og ingeniører arbejdet på at sikre selve bygningen samt arkitektonisk og bevaringsmæssigt værdifulde bygningsdele. 

Materialet er blevet grovsorteret ved selve brandtomten og finsorteret hos Norrecco – meget af materialet blev fragtet ud til Norrecco, mens der endnu var ild i det. Det gælder blandt andet det glødende kobbertag. 

Murbrokker fra Børsen

Tidskapsel 
Når genopførelsen går i gang, så vil der blive indbygget en særlig boks i bygningen. Det er nemlig blevet besluttet, at der skal installeres en tidskapsel i den ”nye” Børsen. Den vil blive forseglet – og ja den vil også blive brandsikret.  

Jernpuslespil 
Udover mursten er der også blevet reddet store mængder jern ud fra tomten. Det kan Villads Høgsbro fra Leif Hansen Arkitekter, der stod bag restaureringen af Børsen, bekræfte. Han har i flere uger aftegnet hver en jern-dims, som nu indgår i et kompliceret puslespil, hvor målet er at finde ud af, hvor i Børsen de har siddet og hvilken funktion, de har haft.

Jern fra Børsen genbruges

Foto: De mange stykker jern er først blevet aftegnet og herefter fordelt i kasser. 

Jen fra Børsen

Næste skridt er at undersøge jernet for at finde ud af, om det kan bruges igen. Jernet er af god kvalitet, så det forventes, at en stor del af det kan genbruges ved eksempelvis at lade smede rette bøjede beslag ud igen. 

Jern bruges igen fra Børsen

Foto: Villads Høgsbro viser tegningerne af jernbeslagene og mulige placeringer i Børsen 

Spiret overlevede 
Det var en positiv overraskelse, at alle 71 forsvundne hermer, karyatider, masker og fordakningshoveder blev fundet næsten uskadte i brandtomten. Og så har toppen af spiret overlevet både flammerne og styrtet fra 52 meters højde. Det kommer igen til at pryde Børsen.   

Mindst 800 fyrtræer 
Børsen bestod af store mængder træ - blandt andet de enorme bjælker i etage- og tagkonstruktionerne. Modsat jern og mursten kan det træ, der ikke brændte helt op, ikke renses og bruges igen. Derfor skal der bruges mindst 800 meget store fyrtræer til den kommende genopførelse. De skal fældes, når de er mest tørre, hvilket er i januar. Derefter skal de saves op og tørre cirka et år. Træerne skal formentlig findes i skovene omkring Østersøen, den Botniske Bugt eller Tyskland, hvor klimaet er koldt nok til, at fyrretræ vokser langsomt, men ikke så koldt, at de ikke bliver store nok. Undersøgelser af træet i Børsens tagkonstruktion viser, at det blev fældet omkring 1620 i det dengang danskejede Gotland, hvor de originale sandsten også kom fra. 

træbjælker fra Børsen

Foto: En del af de store træbjælker ligger hos Norrecco, men kan ikke bruges igen 

 Brian Mikkelsen genopførelse af Børsen

Foto: Træbjælkerne besigtiges

Kongen lægger grundstenen  
Den 26. september tages det første skridt i genopførelsen af Børsen, når Kong Frederik lægger grundstenen.

Der er dog ikke blevet fastlagt en dato for, hvornår selve arbejdet med genopførelsen går i gang. Det skyldes blandt andet, det stadig er en lang proces at affugte mange af de lokaler, der ikke brændte ned. Det er heller ikke afklaret, hvordan bygningen skal indrettes indvendig.  

Vi forventer dog, at vi inden nytår kan melde mere præcist ud. 

Genopførsel af Børsen

Kontakt

Økonomi & Finance, Facility og HR

Lars Daugaard Jepsen

Underdirektør
Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef