Ny fortolkning af regler gør det lettere for detailhandlen at donere overskudsmad
Fødevareminister Jacob Jensen har gennemført en vigtig regelforenkling, der skal gøre det lettere for detailhandlen at donere overskudsmad og dermed bekæmpe madspild. En ændret fortolkning af den såkaldte 1/3-regel betyder, at bl.a. dagligvare- og specialbutikker fremover kan donere flere fødevarer til velgørende organisationer uden at blive mødt af unødige administrative barrierer.

Den nye fortolkning af reglerne træder i kraft med det samme og indebærer, at donation af overskudsfødevarer ikke længere tæller med i den del af butikkernes omsætning, der hidtil har været omfattet af 1/3-reglen. Dermed fjernes en central barriere, som Dansk Erhverv længe har efterlyst at få ændret.
Regelforenkling skal styrke kampen mod madspild
Hidtil har detailbutikker kun kunnet donere animalske fødevarer i et begrænset omfang, hvis de samtidig kunne dokumentere overholdelse af mængde- og afstandsgrænserne, som indgik i 1/3-reglen. Med den nye fortolkning bliver donation af overskudsfødevarer undtaget fra disse krav, uden at der gås på kompromis med fødevaresikkerheden.
Ændringen er en del af Fødevareministerens bredere indsats for at rydde op i regler, der står i vejen for en reduktion af madspild og en mere smidig drift for fødevarevirksomheder.
Betydning for virksomheder
For detailbutikker betyder ændringen:
- Ingen krav om at dokumentere mængde- og afstandsgrænser ved donationer.
- En enklere og mere fleksibel mulighed for at donere overskudsmad løbende.
- Fortsat krav om sporbarhed og øvrige fødevaresikkerhedsregler
Kontakt