;
Gemt

Ligebehandlingsnævnet: Chikane og repressalier førte til en godtgørelse på 250.000 kr.

DANSK ERHVERV | PERSONALE | 16. januar 2025

Det var chikane, at en kollega havde tiltalt en medarbejder som ”shish kebab” og ”shish”. Den efterfølgende opsigelse fandtes også at være udtryk for forskelsbehandling på baggrund af race og etnisk oprindelse. Medarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse på 250.000 kr.

Hvad siger reglerne?
En arbejdsgiver er forpligtet til at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed for medarbejdere og til i rimeligt omfang at sikre sine ansatte mod chikane. Chikanerende handlinger kan derudover anses som forskelsbehandling, når en handling i relation til race og/eller etnisk oprindelse sker med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed og skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima for den pågældende.

Efter forskelsbehandlingsloven kan en person, der udsættes for ufordelagtig behandling eller ufordelagtige følger, fordi denne har fremsat krav om ligebehandling i forhold til ovenstående regler, tilkendes en godtgørelse.

Den konkrete sag
Medarbejderen, der var af tyrkisk oprindelse, blev ansat i marts 2022 som researcher på et projekt for virksomheden. Det var aftalt, at medarbejderen fra den 1. april 2022 skulle rapportere til en specifik kollega. Kort forinden modtog medarbejderen e-mails fra den pågældende kollega, hvor hun blev tiltalt som ”shish kebab” og ”shish”.

I sin respons hertil påpegede medarbejderen, at udtrykket var stødende (”quite offensive”), hvortil kollegaen svarede, at det var hun opmærksom på, men at hun ikke kunne udtale medarbejderens tyrkiske og juridiske navn. Kollegaen forsatte herefter brugen af udtrykkene som tiltale af medarbejderen.

Medarbejderen gjorde herefter ledelsen opmærksom på mailkorrespondancen, hvorefter hun modtog en undskyldning fra kollegaen. Kollegaen blev derudover tildelt en advarsel, og rapporteringsforholdene blev ændret, således at medarbejderen ikke skulle rapportere til kollegaen. Medarbejderen blev også indkaldt til samtale med ledelsen om hændelsen.

Cirka en uge efter mødet blev medarbejderen opsagt på baggrund af indskrænkning af medarbejderens rolle i det projekt, som medarbejderen var ansat på.

Medarbejderen indbragte herefter en klage for Ligebehandlingsnævnet.

Afgørelsen og begrundelsen
Ligebehandlingsnævnet fandt, at udtalelserne ”shish” og ”shish kebab” var udtryk for chikane baseret på medarbejderens race og/eller etniske oprindelse, og at udtalelserne var egnet til at krænke medarbejderen.

På trods af virksomhedens tiltag efter oplysningen om chikanen fandt nævnet, at virksomheden ikke havde stillet et chikanefrit miljø til rådighed, hverken før eller efter den i sagen opståede chikane. Af denne årsag blev medarbejderen tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr. for chikane.

Med henvisning til den nære tidsmæssige sammenhæng mellem medarbejderens orientering om chikanen og opsigelsen fandt nævnet endvidere, at medarbejderen havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at medarbejderens meddelelse til ledelsen om chikanen helt eller delvist indgik i beslutningen om at opsige hende.

Ligebehandlingsnævnet fandt endelig, at virksomheden ikke havde dokumenteret, dels at det var nødvendigt at opsige medarbejderen på grund af indskrænkning af hendes rolle i projektet, dels at der ikke var sammenhæng mellem opsigelsen og den forudgående chikane. På denne baggrund vurderede nævnet, at virksomheden ikke havde bevist, at medarbejderens klage om chikane ikke havde indgået i beslutningen om opsigelsen. Nævnet lagde afgørende vægt på den nære tidsmæssige sammenhæng mellem orientering om chikanen og opsigelsen.

Medarbejderen blev derfor også tilkendt en godtgørelse på 225.000 kr. svarende til seks måneders løn, således at den samlede godtgørelse udgjorde 250.000 kr.

Dansk Erhverv bemærker
Sagen illustrerer vigtigheden af, at arbejdsgivere tager klager om chikane alvorligt og agerer hurtigt for at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø. Derudover understreger afgørelsen, at arbejdsgivere skal være opmærksomme på tidsmæssige sammenhænge, når der træffes beslutning om opsigelse i tilfælde af påstået chikane, da opsigelsen kan tolkes som repressalier i strid med forskelsbehandlingsloven.

Dansk Erhverv opfordrer medlemmerne til at kontakte os, hvis en medarbejder klager over chikane på arbejdspladsen.

Ifølge det for Dansk Erhverv oplyste vil afgørelsen blive indbragt for domstolene.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 27. november 2024 i sag nr. 10192.

Personalejura