;
Gemt

Ambitiøs EU-strategi skal følges op, hvis life science-industrien skal følge med USA og Kina

02. juli 2025

Med den længe ventede life science-strategi tager Europa-Kommissionen et vigtigt første skridt mod at bringe Europa på omgangshøjde med Kina og USA, når det gælder rammevilkårene for life science-industrien. Nu skal strategien følges op med konkrete tiltag i sektoren, hvis industrien skal kunne holde trit med den globale konkurrence, mener Dansk Erhverv.

Brian-Mikkelsen

Dansk Erhverv hilser Europa-Kommissionens udspil til en europæisk life science-strategi “Choose Europe for Life Sciences” velkommen. Det er et vigtigt skridt i retning af at styrke Europas konkurrenceevne og sikre, at EU forbliver en global frontløber inden for bl.a. sundhedsinnovation, biosolutions og grønne teknologier.

"Strategien anerkender med rette life sciences som en strategisk nøglesektor for Europas fremtidige vækst, sundhed og forsyningssikkerhed. Den adresserer mange af udfordringerne, vi ser i dag, og udpeger potentialerne – fra behovet for stærkere innovationsøkosystemer og harmoniseret regulering til målrettede investeringer og bedre adgang til data og klinisk infrastruktur," siger Brian Mikkelsen, adm. direktør for Dansk Erhverv.

”Vi ser meget positivt på, at Kommissionen sætter fokus på etableringen af innovationshubs og bioklynger, multinationale kliniske forsøg og ikke mindst oprettelsen af et Life Science Coordination Board, der skal sikre tværgående koordinering og styring. Det er tiltag, der kan skabe stærkere rammer for det fremtidige samarbejde, investeringer og udvikling på tværs af medlemslandene og hele værdikæden,” siger Brian Mikkelsen.

Samtidig fremhæver Brian Mikkelsen, at strategien lægger op til en helhedsorienteret indsats, der spænder over sundhed, klima, fødevarer og industriel bæredygtighed, og som skal løftes gennem samarbejde mellem medlemslande, virksomheder, forskningsinstitutioner og civilsamfund.

Men han understreger også behovet for konkret opfølgning:

"Vi deler Kommissionens ambitioner, men vi kan være bekymrede for, at strategien risikerer at blive for bred og ukonkret i sine definitioner. Skal vi reelt styrke EU’s globale position og konkurrenceevne, kræver det, at vi går fra strategi til handling. Det betyder, at vi skal udarbejde konkrete handlings- og implementeringsplaner for de specifikke sektorer, som Kommissionen selv har udpeget som strategiske styrkepositioner. Dertil kommer konkret finansiering og kapital. Life sciences i en europæisk kontekst er ikke én ting – det er mange. Fra grøn teknologi og biosolutions til biotek, pharma og medicinsk udstyr. Hvis vi ikke formår at målrette indsatserne i strategien, risikerer vi, at potentialet går tabt, og at Europa taber terræn i den globale innovationskonkurrence," siger Brian Mikkelsen.

Succes må ikke blive en sovepude
I Danmark kan vi med rette være stolte af den udvikling, life science-industrien har gennemgået de seneste årtier. Branchen er blevet et reelt vækstlokomotiv for hele dansk økonomi. Sidste år eksporterede den danske life science-industri for hele 182 mia. kr., hvilket betyder, at hver femte eksportkrone stammer fra life science-produkter.

Men det imponerende billede må ikke overskygge, at både den danske og den europæiske life science-industri er under pres – især fra Kina og USA – hvor udviklingen i disse år går rasende stærkt.  Selvom den europæiske life science-branche i stigende grad bidrager til vækst, viser analyser, at EU halter bagefter i forhold til Kina og i særlig grad USA, når det gælder investeringer og evnen til at omsætte forskning til forretning.

For 20 år siden var forskellen mellem life science-investeringerne i USA og EU blot 2 mia. USD. I dag er den forskel vokset markant til 25 mia. USD. Samtidig stammer kun to af de 10 bedst sælgende lægemidler i 2024 fra europæiske selskaber. Endnu mere bekymrende er det, at amerikanske biotekselskaber i 2021-22 tiltrak 62,5 mia. dollar i venturekapital, mens europæiske selskaber kun tiltrak 11,2 mia. dollar – på trods af, at den europæiske forskning på området er fuldt ud konkurrencedygtig med den amerikanske. Samtidig er Europas andel af kliniske forsøg faldet fra 25,6 pct. til 19,3 pct. over de seneste 10 år.

”Historien har desværre vist, at Europa kan sakke bagud i nøgleindustrier, hvis vi ikke følger med udviklingen. Det må ikke ske for life science-industrien. Derfor er den nye strategi fra EU-Kommissionen et vigtigt første skridt – et klart signal om, at man tager situationen alvorligt. Nu skal de gode intentioner omsættes til konkret politik og bedre rammevilkår, der kan styrke life science-industrien i Europa til gavn for vores vækst og velfærd,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv ser frem til at bidrage aktivt til det videre arbejde og samarbejde med både danske og europæiske aktører om at gøre strategien til virkelighed – og sikre, at Europa bliver verdens mest attraktive sted for life science-innovation.

Se også

Kontakt

Presse

Søren Domino

Mediechef