;
Gemt

Dansk Erhverv: Vækstteam skal hjælpe biosolutions med at blive ny vækstmotor

09. maj 2025

Dansk Erhverv hilser regeringens nye vækstteam for landbrug, fødevarer og biosolutions velkommen. Det er en kæmpe sejr, som Dansk Erhverv og Alliance for Biosolutions har arbejdet for i en årrække, og et første vigtigt skridt på vej mod en kommende national strategi for biosolutions – en sektor, der fra flere sider spås at blive en ny dansk supersektor. 

blobid0.jpg

Regeringen har i dag præsenteret et nyt vækstteam for fremtidens landbrug, fødevarer og biosolutions, der skal levere anbefalinger til en kommende vækstplan, som også skal rumme en national strategi for biosolutions. 

Dansk Erhverv og Alliance for Biosolutions ser meget positivt på initiativet, og roser regeringen for at lytte til biosolutions-sektoren, der siden 2020 har ønsket sig en national strategi.  

”Det er et stærkt signal, at regeringen nu etablerer et vækstteam, der også har et særskilt fokus på biosolutions. Danmark har både virksomhederne, forskningsmiljøerne og det politiske momentum til at blive et globalt kraftcenter for bæredygtige biologiske løsninger – biosolutions – og det potentiale skal vi udnytte nu. Vi har ingen tid at spilde,” siger Ulrich Bang, vicedirektør for klima, energi, miljø, byggeri og biosolutions i Dansk Erhverv. 

Biosolutions dækker over biologisk baserede løsninger, der blandt andet kan erstatte fossile produkter og bidrage til at reducere klimaaftrykket i landbrug, industri og fødevareproduktion. Sektoren, der har oplevet markant vækst de senere år, skaber allerede tusindvis af grønne arbejdspladser, og spås fra flere sider at blive en ny dansk supersektor, der også kan bidrage til at sikre europæisk forsyningssikkerhed. 

”Biosolutions kan være med til at løse nogle af de helt store udfordringer, som vi står over for. Med klimaet som igen i 2024 har slået rekord på den ærgerlige måde og med det enorme pres, der er på klodens ressourcer, så er der et kæmpe behov for nytænkning og at gøre tingene grønnere, sundere og smartere. Og netop her kommer danske biosolutions ind i billedet” siger Ulrich Bang.  

Enormt vækstpotentiale 
Potentialet inden for biosolutionssektoren er enormt. Copenhagen Economics estimerer i en rapport udført for Alliance for Biosolutions (2022), at otte af de mest modne typer af biosolutions globalt set kan reducere 4.300 mio. tons CO2e i 2030, og heraf står alternative proteinkilder til animalsk produktion for mere end en tredjedel.  

Samlet set kan vi med de biosolutions, vi kender, reducere 8 pct. af den globale udledning i dag eller ca. 100 gange Danmarks CO2e-udledning. Og potentialerne i 2040 og 2050 forventes at være langt større. 

I juni 2024 anbefalede Klimapartnerskabet for Life Science og Biotek netop at regeringen nedsætter et ekspertudvalg, der skal rådgive regeringen om en national vækstplan for biosolutions-sektoren.  

Dansk Erhverv ser derfor frem til at bidrage til vækstteamets arbejde og understreger vigtigheden af, at vækstteamets anbefalinger følges op af en national strategi med konkrete politiske tiltag og investeringer. 

Læs mere om det nye vækstteam for fremtidens landbrug, fødevarer og biosolutions her. 

Kontakt

Presse

Andreas Lønstrup

Pressekonsulent
Klima, Energi, Miljø & Byggeri

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Klima & Energi

Anne Lerche

Chef for biosolutions
Medarbejderprofil