;
Gemt

Quick fix på vej: Bølge 1 virksomheder skal ikke rapportere yderligere under CSRD for nu

19. maj 2025

EU-Kommissionen arbejder på at sikre, at bølge 1-virksomheder ikke skal udvide ESG-rapporteringen i 2025. Indfasningskravene bliver sat på hold. 

Mens mange virksomheder fik afklaring efter vedtagelsen af ”Stop-the-Clock”-direktivet, er der fortsat uafklarede spørgsmål for virksomheder, der allerede har udgivet deres første bæredygtighedsrapport for regnskabsåret 2024.

De uafklarede spørgsmål handler om de såkaldte indfasningskrav. Det er krav i CSRD (Coporate Sustainability Reporting Directive), som virksomheder kan vente med at rapportere om til 2025 eller 2026. I lyset af Omnibus er det dog svært at se værdi i at udvide rapporteringen i år og til næste år, når CSRD bliver ændret. 

Fra Bruxelles forlyder det, at EU-Kommissionen arbejder på hurtig afklaring for virksomheder, der forsat skal rapportere efter CSRD. Det er forventningen, at EU-kommissionen snart vedtager en såkaldt “quick fix”. En juridisk løsning, hvor virksomhederne ikke skal rapportere yderligere for regnskabsåret 2025. 

Manglende afklaring om indfasningskrav for bølge 1  
Siden EU introducerede Omnibus-forslaget, og siden det såkaldte ”Stop-the-Clock” er blevet vedtaget, har der hersket tvivl om, hvorvidt indfasningskravene til bølge 1 stadig var gældende. 

"Stop-the-Clock"-direktivet har nemlig sat bæredygtighedsrapportering på hold for bølge 2 og 3 - det vil sige virksomheder, der først skulle rapportere om bæredygtighed fra 2025 og 2026. Bølge 1 er fortsat omfattet af reglerne i CSRD. Dansk Erhverv har i længere tid efterspurgt afklaring, om indfasningskrav for bølge 1 fortsat skal rulles ud.  

Bæredygtighedsrapporteringen forsætter  
Det kommende ”quick-fix” betyder dog ikke, at rapporteringen bortfalder for bølge 1. Virksomheder, der allerede har været omfattet for 2024, skal forsat rapportere efter CSRD, men de er ikke pålagt at udvide deres rapport fra 2024 med de krav, de ellers har indfaset.  

Hold dig opdateret på seneste nyt om omnibus-forslaget og bæredygtighedsrapportering på Dansk Erhvervs hjemmeside

Hvad er indfasningsmuligheder?

Som indfasningsmulighed kan en række datapunkter i standarderne helt eller delvist udelades de første tre år for alle de virksomheder, der er omfattet af CSRD. 

F.eks. kan virksomheder med max. 750 ansatte vente et ekstra år med at rapportere om Scope 3 (udledning af CO2 i virksomhedens værdikæde).  

Erhvervsstyrelsen har lavet et godt overblik over de datapunkter, som virksomhederne har mulighed for at indfase. 

 

Kontakt

CSR

Ellen Marie Friis Johansen

Souschef, CSR-chef
Medarbejderprofil
CSR

Victoria Falck Ewertsen

Studentermedhjælper