{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
12. marts 2025
Udspillet kommer som et svar på de seneste års mangel på kritiske lægemidler i visse europæiske lande, samt en voksende afhængighed af eksterne leverandører, især i Asien. For lægemiddelvirksomheder indebærer CMA en række strategiske tiltag, der vil være med til at forme fremtidens produktion og distribution af lægemidler. Nedenfor er nogle af hovedelementerne i CMA samt Dansk Erhvervs perspektiver herpå.
Diversificering af forsyningskæder
Et af de mest centrale elementer i CMA er behovet for at diversificere forsyningskæderne. EU har hidtil været afhængig af en snæver kreds af producenter af aktive farmaceutiske ingredienser (API'er). For at reducere denne afhængighed foreslår EU-Kommissionen at etablere samarbejder med ligesindede lande og regioner for at diversificere forsyningskæderne og mindske afhængigheden af enkelte leverandører.
Dansk Erhverv anerkender behovet for diversificering af forsyningskæderne. Dansk Erhverv opfordrer dog til et tæt samarbejde med industrien, nationale myndigheder og EU-institutioner for at identificere sårbarheder i forsyningskæderne og implementere effektive løsninger. Samtidig bør enhver strategi for diversificering tage højde for de komplekse årsager, der er til lægemiddelmangel. Løsningerne bør således være proportionale og designet til at imødekomme folkesundheden i EU uden at pålægge industrien unødvendige byrder.
Fælles europæiske indkøb
For at sikre større forudsigelighed og stabilitet i forsyningskæderne foreslår CMA at oprette friville europæiske indkøbsmekanismer - et initiativ, der også vil blive en del af EU's kommende revision af lægemiddellovgivningen.
Dansk Erhverv anerkender, at fælles indkøb kan være et nyttigt redskab i nødsituationer, hvor der er alvorlige trusler mod folkesundheden, såsom pandemier. Dansk Erhverv understreger dog, at fælles indkøb er komplekse processer, der potentielt kan føre til forsinkelser i adgangen til lægemidler. Derfor bør sådanne procedurer begrænses til nødsituationer, hvor køb og levering af lægemidler ikke kan sikres på andre måder.
Dansk Erhverv opfordrer til tæt dialog og koordinering med industrien for at undgå markedsforvridninger og sikre, at fælles indkøbsprocesser ikke koncentrerer efterspørgslen på en måde, der kan reducere konkurrencen, innovationen eller mindske evnen til at imødekomme medlemsstaternes behov.
EU-støtte til strategiske projekter
For at styrke Europas lægemiddelproduktion foreslår Kommissionen, at strategiske projekter, herunder udpegning af projekter relateret til kritiske lægemidler eller deres ingredienser, kan få lettere adgang til finansiering og hurtigere godkendelsesprocedurer. Det vil skabe en ny økonomisk ramme, hvor virksomheder kan søge direkte finansiering til at opbygge og udvide produktionskapaciteten i Europa.
Dansk Erhverv anerkender betydningen af EU-støtte til innovation og produktion af lægemidler inden for EU. Et attraktivt, innovativt og konkurrencedygtigt miljø er afgørende for forskning, udvikling og fremstilling af lægemidler i Europa. Innovation er nøglen til at tackle sundhedsmæssige udfordringer i EU samt forbedre patienters livskvalitet.
Den forskende lægemiddelindustri i Europa har spillet en afgørende rolle i håndteringen af COVID-19. Dette illustrerer vigtigheden af kontinuerlige sundhedsinvesteringer i forskning og innovation i Europa.
For at fremme et konkurrencedygtigt miljø opfordrer Dansk Erhverv til udviklingen af en europæisk life science-strategi. Denne strategi bør fremme konkurrencedygtige europæiske biotek- lægemidddel- og medtech-hubs, støtte og fastholde europæiske startups og styrke europæisk venturekapital samt styrke internationalt konkurrencedygtige IP-rettigheder.
Dansk Erhverv følger den videres proces med Critical Medicines Act tæt.