Udfasning af røgaromaer: Se EU-Kommissionens vejledning til overgangsperioderne
I 2024 blev det i EU besluttet at udfase samtlige godkendte røgaromaer, som anvendes til at give fødevarer en røget smag. Beslutningen blev truffet, efter at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderede, at 8 tidligere godkendte røgaromaer gav anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder.
De ti røgaroma-primærprodukter SF-001 til SF-010 er slettet fra EU-listen over godkendte røgaromaer gennem Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2024/2067, som du kan se her.
For to røgaroma-primærprodukter (SF-007 og SF-010) blev der ikke søgt om fornyelse af deres godkendelse, som derfor udløb den 1. januar 2024.
For de resterende otte primærprodukter (SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 og SF-009) besluttede EU ikke at forny godkendelsen. Det blev besluttet, fordi den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderede, at der enten er bekræftede bekymringer for, at de pågældende røgaromaerne kan skade menneskers DNA, eller at sådanne bekymringer ikke kan udelukkes.
Overgangsperioder for fødevarer med røgaroma
Fødevarer, der indeholder de 8 røgaromaprimærprodukter (SF-001 til SF-006 samt SF-008 til SF-009), som opfylder de bestemmelser, der er fastsat for disse røgaromaprimærprodukter på EU-listen før den 21. august 2024, kan fortsat markedsføres og forblive i omsætning indtil »bedst før«-datoen eller datoen for sidste anvendelse, hvis de bringes i omsætning indtil følgende datoer:
- juli 2029 for fødevarekategori 1.7 (Ost og osteprodukter), 8 (Kød), 9.2 (Forarbejdet fisk og fiskevarer, herunder krebsdyr og bløddyr), 9.3 (Fiskerogn) og de tilsvarende underkategorier.
- 1. juli 2026 for alle andre fødevarekategorier.
Præparater, der indeholder de 8 røgaromaprimærprodukter, og som ikke er bestemt til konsum som sådan, kan markedsføres indtil den 1. juli 2029 til anvendelse i de fødevarekategorier, der er anført i a) ovenfor, og indtil den 1. juli 2026 for alle andre fødevarekategorier.
Ved præparater forstås blandinger af røgaromaer eller blandinger af en eller flere røgaromaer og andre fødevareingredienser, f.eks. aromaer, tilsætningsstoffer, enzymer eller bærestoffer med henblik på at lette opbevaring, salg, standardisering, fortynding eller opløsning.
EU-Kommissionens vejledning
For at hjælpe virksomheder med at forstå, hvordan udfasningen håndteres i praksis, har EU-Kommissionen udgivet to vejledningsdokumenter.
Det ene dokument giver en skematisk præsentation af overgangsperioderne for de 8 berørte produkter, og hvordan virksomheder kan håndtere eksisterende produkter på markedet frem mod udfasningen.
Det andet dokument indeholder konkrete eksempler på, hvordan overgangsperioderne anvendes.
Kontakt