;
Gemt

Nye grænseværdier for nitrit i kødprodukter fra oktober 2025

10. september 2025

EU reviderede i oktober 2023 grænseværdierne for, hvor meget nitrit der må tilsættes kødprodukter. Som følge af de opdaterede EU-regler, ændres de danske regler om brugen af nitrit i kødprodukter. De nye regler træder i kraft den 9. oktober 2025.

EU’s reviderede grænseværdier for, hvor meget nitrit der må tilsættes kødprodukter, betyder, at der generelt må tilsættes mindre nitrit til kødprodukter. De nye grænseværdier træder i kraft den 9. oktober 2025.

EU’s grænseværdier er dog stadig generelt højere end de danske grænseværdier, som har eksisteret i mange år, undtagen grænseværdierne for halv- og helkonserverede kødprodukter. De danske særregler for varmebehandlede, halv- og helkonserverede kødprodukter bortfalder derfor, og maksimalgrænsen på 150 mg/kg ophæves. I stedet vil EU's lavere grænseværdier finde anvendelse for disse produkter.

Baggrund for ændringerne
Ændringen i de danske regler sker som en konsekvens af, at EU-forordning 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer er blevet opdateret med lavere maksimalgrænseværdier for brugen af nitrit (E 249 og E 250) ved ændringsforordningen 2023/2108 om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 og af bilaget til Kommissionens forordning (EU) nr. 231/2012 for så vidt angår fødevaretilsætningsstofferne nitritter (E 249-250) og nitrater (E 251-252).

Opdaterede danske regler og vejledning
Den danske bekendtgørelse om tilsætninger mv. til fødevarer er blevet opdateret, og afspejler nu de nye grænseværdier:

Den opdaterede bekendtgørelse vil pr. 9. oktober 2025 afløse bekendtgørelse nr. 474 af 9. maj 2023 om tilsætninger mv. til fødevarer.

Vejledningen til bekendtgørelse om tilsætninger mv. til fødevarer er samtidig blevet opdateret i overensstemmelse med bekendtgørelsens opdatering:

I vejledningens afsnit 5.2 kan man læse mere om, hvilke produkter på det danske marked der vil være omfattet af forordning 1333/2008 fra 9. oktober 2025. Tabellen herunder stammer fra vejledningen, og sammenligner de hidtidige danske grænseværdier med de nye EU-grænseværdier for hel- og halvkonserverede kødprodukter:

Sammenligning af hidtige danske grænseværdier med nye EU-grænseværdier for hel- og halvkonserverede kødprodukter Hidtig dansk grænseværdi udtrykt som natriumnitrit (mg/kg) Ny EU-grænseværdi udtrykt som nitrit-ion (mg/kg) Ny EU-grænseværdi udtrykt som natriumnitrit (mg/kg) (kun til sammenligning med den hidtige danske grænseværdi)
Helkonserverede kødprodukter / Varmebehandlede kødprodukter (kun til steriliserede kødprodukter (Fo > 3,00) 150 55 82
Halvkonserverede kødprodukter / Varmebehandlede kødprodukter (bortset fra steriliserede kødprodukter (Fo > 3,00) 150 80 119


Læs mere

Du kan finde yderligere baggrund i høringsbrevet fra Fødevarestyrelsen:

Læs også Dansk Erhvervs tidligere nyheder:

Du kan læse mere om EU's regler for nitrat i fødevarer på Dansk Erhvervs hjemmeside:

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent