{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
07. november 2023
Fødevaretilsætningsstofferne kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) og kaliumnitrat (E 252) er i EU godkendt til brug i fødevarer i henhold til bilag II til forordning 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I mange årtier er disse tilsætningsstoffer blevet anvendt som konserveringsmiddel i fødevarer, navnlig kød, fisk og osteprodukter, hvor de også kan bidrage til produkternes karakteristiske duft og smag.
Da nitritter og nitrater kan omdannes til nitrosaminer i fødevarer, hvoraf nogle er kræftfremkaldende, har EU-Kommissionen fundet behov for at nedsætte forekomsten af stofferne. Dette dog uden at forringe tilsætningsstofferne beskyttende virkninger mod formering af skadelige bakterier, som fx C. botulinum, der kan forårsage botulisme.
Med forordning 2023/2108, som trådte i kraft den 29. oktober 2023, ændres bilag II til forordning 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer for kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) og kaliumnitrat (E 252). Der fastsættes både maksimalgrænseværdier for tilsatte mængder og for restmængder i fødevarer.
Med forordning 2023/2108 ændres også bilaget til forordning 231/2012 om EU-specifikationer for fødevaretilsætningsstoffer. Det er maksimalgrænseværdierne der sænkes for forekomsten af bly, kviksølv og arsen i nitritter (E 249 og E 250) og nitrater (E 251 og E 252).
Danmark har siden 1995, hvor reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer blev EU-harmoniseret, haft særregler for anvendelsen af nitrit (E 249 og E 250) i kødprodukter. De danske særregler betyder, at vi i Danmark har lavere grænseværdier for nitrit i kødprodukter, end i resten af EU. Senest i maj 2021 godkendte EU-Kommissionen Danmarks anmodning om en forlængelse af de strengere nationale grænseværdier.
Danmark vil fortsat have nationale regler for tilsætning af nitritter til kødprodukter, og de er lavere end i resten af EU. Derfor vil de nye EU-grænseværdier for nitrit, når det specifikt drejer sig om nitrit i kødprodukter, ikke have betydning for danske virksomheder. For nitrat følger Danmark EU-bestemmelserne.
I forordning 2023/2108 fremgår flere forskellige overgangsbestemmelser, afhængigt af produktet. For mange fødevarer, er overgangsperioden indtil d. 9. oktober 2025. Læs mere i forordningens artikel 3 og bilag I.