Gemt

Kommuners hjemtagning hæmmer konkurrencen

30 pct. af kommunerne har hjemtaget opgaver uden at genudbyde dem siden 1. januar 2015. Dansk Erhverv sætter spørgsmålstegn ved denne praksis, der gør det svært at vide, om borgerne får mest mulig værdi for pengene.

Nyhed

4. Kommuners hjemtagning hæmmer konkurrencen

pdf

Download

Analyse nr. 4|2019 - 9. januar

Kommuner oplever fra tid til anden, at de har et behov for at hjemtage opgaver der løses af private virksomheder og organisationer. Det kan der være mange grunde til. For at sikre borgerne den bedste pris og kvalitet, er det dog bydende nødvendigt, at kommunerne genudbyder opgaven, og derved tester markedet for, hvor man får mest værdi for pengene.

En undersøgelse blandt kommunaldirektører, som er foretaget af Dansk Erhverv, viser, at næsten hver tredje kommune har hjemtaget opgaver siden 1. januar 2015 uden at genudbyde dem. 24 pct. af kommunerne har kun hjemtaget opgaver, som de ikke har genudbudt, mens yderligere 6 pct. af kommunerne har hjemtaget flere opgaver i perioden og kun genudbudt nogle af dem.

Alt i alt har 30 pct. af kommunerne hjemtaget opgaver siden 1. januar 2015 uden senere at genudbyde dem. Problemet er ikke, at kommunerne løser opgaverne selv, men at de ved at hjemtage en opgave uden at genudbyde den ikke er i stand til at afgøre om borgerne får den bedste kvalitet til den bedste pris.

Kontakt os

Politik og Analyse

Jakob Kæstel Madsen

Senioranalytiker
Oplevelse & Velfærd

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil