Gemt
Presse og Nyheder

Berøringsangst hæmmer det offentlige indkøb

24. juni 2020

Håndgribelighed og fleksibilitet bør komme på dagsordenen, når regeringen og Folketinget skal fastsætte nye, forbedrede rammer for udbudsloven.

Af Morten Jung, Markedschef i Dansk Erhverv

Hvis du skulle igennem en labyrint hver gang, du skulle købe ind, ville det med tiden påvirke dine indkøbsvaner. For mange ville det formentligt føre til, at der gik længere tid imellem indkøbene, og at kun det absolut mest nødvendige overhovedet ville blive indkøbt.

Det er virkeligheden for offentlige ordregivere, når de går på indkøb på det private marked. Når de skal købe ind, skal de igennem den labyrint, som udbudsloven stiller op for dem. Og det påvirker naturligvis de offentlige indkøb i negativ retning. I praksis har det særligt den effekt, at de offentlige indkøbere er tilbageholdende eller unødigt påpasselige med at bevæge sig ud på nye, innovative og uprøvede områder, hvor indkøberne ikke selv har erfaring med, hvad ”den gode ydelse” består af.

Netop nu er udbudsloven under evaluering, og regeringen skal sammen med Folketinget fastlægge nye, forbedrede rammer for offentlige indkøb. Dansk Erhverv ser et klart behov for at øge anvendelse af de mere fleksible udbudsformer. På den måde kan vi alle i sidste ende få glæde af de innovative tiltag, der opstår på det private marked.

Som reglerne er i dag, er der allerede gode muligheder for at gennemføre offentlige indkøb på mere fleksible måder – de såkaldte ”fleksible udbudsformer”. Problemet er, at disse muligheder desværre bliver brugt alt for sjældent. Det skyldes ofte, at ordregiverne er usikre på, hvornår de lovligt kan bruge udbudsformerne, og at ordregiverne derfor ikke ønsker at tage risikoen for at blive mødt med en klagesag, når et indkøb er overstået.

Det skal simpelthen gøres mere håndgribeligt og ikke mindst mere sikkert for indkøberne at vælge en mere fleksibel fremgangsmåde. Samtidig kunne adgangen til at klage over valget af udbudsform begrænses således, at for eksempel forbigåede tilbudsgivere ikke spekulerer i at klage over dette flere måneder efter, at udbuddet blev sat i gang. På den måde kunne indkøberne skyde genvej igennem udbudslovens lange og kringlede veje.

Kontakt os

Oplevelse & Velfærd

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.