Gemt

Coronakrisen har skabt flere solo-selvstændige

Onsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser, at antallet af selvstændige var 9.000 personer højere i fjerde kvartal 2020 end i samme kvartal året før. Det er en meget bemærkelsesværdig stigning .

Nyhed

18. februar 2021

Onsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser, at antallet af selvstændige var 9.000 personer højere i fjerde kvartal 2020 end i samme kvartal året før. Det er en meget bemærkelsesværdig stigning med tanke på, at den samlede beskæftigelse samtidig er faldet med 32.000 personer i perioden.

Det springer dog i øjnene, at der udelukkende har været en stigning i antallet af solo-selvstændige. Fremgangen lyder her på hele 12.000 personer over det seneste år. Omvendt er antallet af selvstændige med ansatte faldet med 3.000 personer.

Der var dertil hele 27.000 nystartede selvstændige i fjerdekvartal, svarende til 12% af de samtlige selvstændige. Til sammenligning var der kun 18.000 nystartede selvstændige i fjerde kvartal 2019, svarende til 9%.

Det er en meget bemærkelsesværdig udvikling, der viser at coronakrisen har ført til en tydelig stigning i antallet af solo-selvstændige. En forklaring kan være at flere af de personer, der har mistet deres arbejde under coronakrisen nu har valgt at kaste sig ud i tilværelsen som solo-selvstændig.

Coronakrisen har ført til et meget stort skiftet i danskernes forbrugsvaner, hvor en langt større del af forbruget fx nu sker via nettet. Det har åbnet muligheden for nye forretningsideer, hvilket formentlig har givet flere nye iværksættere blod på tanden. Dertil har coronakrisen dog også budt på øget aktivitet i særligt byggebranchen, der typisk har en større andel af solo-selvstændige.

Selv om fremgangen i antallet af solo-selvstændige sker på en kedelig baggrund, så er det en positiv nyhed der viser at flere nystartede selvstændige er parate til at gribe de forretningsmuligheder som coronakrisen også føre med sig. Det er en sund udvikling, der er med til at sikre en effektiv tilpasning af dansk økonomi til en ny virkelighed med corona.

Man bør derfor også fra politisk side sørge for at fremme iværksætteriet i Danmark. En større iværksættertrang vil simpelthen være med til at sikre, at Danmark kommer styrket ud af coronakrisen.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil