; ;
Gemt

Dankortomsætningen normaliseret – det er virksomhedernes omsætning ikke

Offentliggjorte tal fra Nationalbanken tirsdag viser, at kortomsætningen efter et markant fald på 30% nu er tilbage på samme niveau som før viruskrisen ramte.

Nyhed

02. juni 2020

Det er dog desværre ikke ensbetydende med, at danskerne forbrug nu er blevet normaliseret. Igennem viruskrisen har de danske forbrugere i højere grad valgt at bruge dankortet frem for kontanter. Finans Danmark foretog i slutningen af maj en stikprøve blandt landets pengeinstitutter, der viste et fald i brugen af kontanter på mellem 25-50%. Det er naturligvis et mærkbart fald. Ikke mindst med tanke på, at tal fra Nationalbanken viser, at ca. 23% af de danske husholdningers betalinger i fysiske forretninger normalt foretages med kontanter.

Tirsdagens tal inkluderer dertil udelukkende transaktioner med dankort og danskud-stedte kort. Tirsdagens tal belyser således ikke det massive fald, der er sket i udlændingenes forbrug i Danmark. Det har naturligvis meget stor betydning i turisterhvervene.

Man skal derfor også passe meget på med at få hænderne for langt op over hovedet på baggrund af tirsdagens tal. Omsætningen i mange af landets butikker er fortsat vold-somt presset og danskerne forbrug kan endnu ikke siges at have nået et normalt niveau.

Lyspunkter i mørket
Når det er sagt, så er det bestemt lyspunkter i tirsdagens tal. Særligt supermarkeder og byggemarkeder har kommet rigtig godt igennem viruskrisen med øget omsætning. Der er generelt også kommer fint gang i salget af tøj og sko igen. Det springer ligeledes i øjnene, at kortomsætningen hos landets barer og restauranter er steget pænt efter genåbningen, og nu kun befinder sig knap 17% under samme niveau i 2019.

Omvendt befinder dankortomsætningen hos rejsebureauer og hoteller sig henholdsvis 83% 63% under normalniveauer. Bilsalget og salget af ure, smykker mv. ligger ligeledes fortsat på et meget lavt niveau.

Der er derfor også fortsat al mulig grund til at politikerne har fokus på tiltag, der under-støtter danskernes forbrug. Fx gennem udbetaling af de indefrosne feriepenge eller en udvidelse af boligjobordningen til også at inkludere restauranter og hotelophold. Dertil er det nødvendigt, som minimum, at opretholde hjælpepakkerne i de brancher, der fort-sat er pålagt en nedlukning. Det gælder ikke mindst hotel og turisterhvervene i København.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil