; ;
Gemt

Dansk Erhverv sætter fokus på miljøet efter BREXIT-aftale

10. februar 2021

Dansk Erhverv er tilfredse med miljødelen i handelsaftalen mellem EU og Storbritannien, da den sikrer, at nuværende miljøstandarder fortsætter med at eksistere. Der er dog risiko for, at Storbritannien sakker bagud på fremtidig miljøregulering.

EU og Storbritanniens handelsaftale er så god som den kan blive på miljøområdet, da den på kort sigt sikrer stabilitet. Sådan vurderer Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv.

Handelsaftalen sikrer et såkaldt level playing field, hvor EU og Storbritannien er blevet enige om, at de miljøstandarder der eksisterer nu, også i fremtiden er minimumsniveauet. Det betyder, at hverken EU eller Storbritannien kan slække på kravene for at sikre egne virksomheder konkurrencefordele.

”Det vil potentielt være et stort problem for os, hvis briterne fik mulighed for at sænke miljøstandarder. De ligner os på mange punkter, ligger meget tæt på, og er en meget vigtig handelspartner for Danmark,” siger Lasse Hamilton Heidemann til Altinget.

Usikkerhed for fremtiden
Handelsaftalen forpligter begge parter til at overvåge miljøområdet, ligesom der oprettes et råd, hvori tvister kan afgøres. Samtidig ligger aftalen op til, at man kan lægge told på varer, som svarer til den konkurrencefordel én part kan få, hvis der slækkes på miljøkravene. Handelsaftalen forpligter nemlig kun til et minimumsniveau, hvorfor der er en risiko for, at Storbritannien sakker bagud på fremtidig miljøregulering.

”Det er svært at spå om fremtiden. Men det er absolut en risiko, at EU og Storbritannien ikke fortsætter i samme tempo på miljøområdet. Og det vil være et stort problem for danske virksomheder,” tilføjer Lasse Hamilton Heidemann.

Læs mere her: Erhvervslivet tilfreds med Brexit-aftale men skærper opmærksomheden på britisk miljøpolitik - Altinget - Alt om politik: altinget.dk.