; ;
Gemt

Danske hoteller går en svær sommer i møde

08. juli 2020

Nye overnatningstal fra Danmarks Statistik viser, at hotellerne er hårdt ramt af coronakrisen. Indrejseregler, forsamlingsforbud og andre restriktioner rammer i særlig høj grad hotelbranchen, lyder det fra Dansk Erhverv.

Coronakrisen har betydet store økonomiske tab for turismen. Nye tal fra Danmarks Statistik viser at der til og med maj i år var 6,8 mio. færre overnatninger på de danske overnatningssteder, et fald på 44 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Tallene viser også, at hotel er den overnatningsform, som har lidt de største tab, målt i antal gæster og dermed også i mistet omsætning. Hotellerne stod for næsten halvdelen af det samlede fald til og med maj i år, i alt 3,2 mio. færre overnatninger. 

Fra den 27. juni er der åbnet op til en lang række lande i EU, men seksdagesreglen gælder stadig, og påvirker efterspørgslen i en alvorlig grad. Danmark er det eneste land i EU, der har en regel om, at man skal have booket 6 overnatninger for at komme ind i landet. Reglen gælder ikke for svenskere og tyskere fra udvalgte regioner, og senest er alle nordmænd også blevet undtaget fra reglen.


”Det er svært at forstå, hvorfor indrejsereglerne er blevet gjort endnu mere komplekse for virksomheder og turister. Seksdagesreglen burde blive fjernet én gang for alle. Den rammer så meget specifikt i hotelbranchen, da hotelgæster i snit booker to overnatninger. Det er desuden tankevækkende, at seksdagesreglen i sit design rammer netop hotellerne, da det er den overnatningsform, der har set de største tab, og hvor der er flest job på spil. Til efteråret, hvor kortferie også er udbredt i feriehuse og på feriecentre, kommer reglen til at ramme mere bredt,” siger Kirstine Tolstrup Nielsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv.


Tomme hotelsenge kan føre til fyresedler i hele landet
På en normal juni er 88 pct. af hotelværelserne i København i brug. I juni i år var det 12 pct. Det viser tal, som Dansk Erhverv har adgang til via Benchmarking Alliance. I de andre store byer og i Trekantområdet ses samme tendens med en markant reduceret belægni

ng i forhold til sidste år.

”Hotellerne i de større byer lever i høj grad af udenlandske turister, erhvervsturister og større arrangementer som konferencer og firmafester. Her er indrejserestriktioner og forsamlingsforbud et stort benspænd, som der bør ses på snarest muligt. For det er nu, at planlægningen af efterårets aktiviteter foregår. Hotellerne er mere end klar til at modtage gæster på forsvarlig vis, og sker der ikke noget, så kan vi se frem til flere fyresedler i hele landet,” siger Kirstine Tolstrup Nielsen.

Kirstine Tolstrup Nielsen tilføjer, at det er nu, at danskerne skal besøge deres eget land.

”Der er masser af plads og skønne hoteller, restauranter, butikker og oplevelsessteder, som sukker efter gæster. På den måde kan man få en fantastisk ferie og udvise samfundssind på én og samme tid,” siger Kirstine Tolstrup Nielsen.

 

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Kirstine Tolstrup Nielsen

Chefkonsulent