; ;
Gemt

Der er brug for kontant støtte til dansk erhvervsliv

18. marts 2020

Regeringen er netop kommet med en række tiltag, som skal være med til at sikre, at flest mulige virksomheder og dermed flest mulige arbejdspladser overlever. Der er tale om gode og velkomne tiltag, men vi er nu der, hvor der bliver brug for endnu mere til en bredere kreds af virksomheder, lyder det fra adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

På et pressemøde i Finansministeriet har regeringen præsenteret en række nye hjælpetiltag rettet mod dansk erhvervsliv. Blandt andet udvidede kreditpakker, lønkompensation til selvstændige og hjælpetiltag rettet mod de mange, som må holde virksomheden lukket som følge af de begrænsninger regeringen bebudede i går.

”Der er tale om gode og fornuftige tiltag, som vi i Dansk Erhverv har flaget for længe. Derfor er jeg naturligvis glad for, at de nu kommer. Desværre må jeg også sige, at der er behov for yderligere hjælp. Fra i går til i dag har situationen ændret sig markant, og vi er i en ny og endnu værre krisesituation. Det betyder, at der skal mere til,” siger Brian Mikkelsen.

Helt konkret har regeringen fremlagt to midlertidige kompensationsordninger:

• Kompensation for virksomhedernes faste udgifter. Trepartsaftalen om lønkompensation gav en øget sikkerhed om medarbejdernes jobs, og virksomhederne fik en væsentlig støtte til deres lønomkostninger. Regeringen foreslår også at dække nogle af de faste omkostninger, som virksomhederne ikke længere har indtjening til at dække.

• Kompensationsordning for selvstændige. De selvstændige er ikke direkte omfattet af trepartsaftalen om lønkompensation, selvom de også kan være udfordret på deres levebrød. Regeringen vil derfor sikre kompensation til de selvstændigt erhvervsdrivende, som oplever store fald i deres omsætning.

Læs mere om støttepakken på Finansministeriets hjemmeside: Regeringen præsenterer støttepakke til dansk erhvervsliv.

Brug for yderligere tiltag
Brian Mikkelsen påpeger, at der er en reel risiko for, at mange danske virksomheder kommer til at havne en gældsfælde som følge af corona-krisen. Derfor skal der yderligere kompensation til.

Særligt de virksomheder, som bliver tvunget til at lukke som følge af de nyeste stramninger, bør blive kompenseret yderligere. Samtidig er der ikke alene brug for omsætningskompensation til de små virksomheder under 10 ansatte. Det er der bestemt, men pakkerne skal ramme langt bredere, mener Dansk Erhverv.

”Jeg siger helt åbent, at det her kommer til at koste mange penge. Men jeg må understrege med to streger under, at det vil være katastrofalt at lade være. Hvis ikke staten går ind og direkte kompenserer tab for de hårdest ramte virksomheder, så kommer vi til et se et regulært blodbad i virksomhedskonkurser og tabte jobs. Så vil det ikke være et spørgsmål om år, men måske et spørgsmål om et årti, før dansk erhvervsliv igen er fuldt på benene. Og det skal erhvervslivet være, hvis der skal være penge til vores velfærdsstat og for, at vores samfund kan hænge sammen,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv foreslår bl.a. følgende yderligere tiltag:

  • Kontant støtte til tabt omsætning.
  • 100 procent løn-kompensation til alle, der bliver tvunget til helt at lukke deres virksomhed. I stedet for de nuværende 75 procent til funktionærer og 90 procent til ikke-funktionærer.
  • Kontant støtte til husleje og andre faste udgifter.
  • Tilbageføre den moms, der er indbetalt 2. marts.
  • Tilbageføre de punktafgifter, der er indbetalt 15. marts.
  • Udskyde lønsumsafgift.
  • Reducere og udskyde rumvarmeafgift.

”Situationen er dybt alvorlig. Vi følger løbende udviklingen. Vores forslag til hjælpepakker er dynamiske, da situationen hele tiden bliver værre. Vi skal som nation sammen sikre, at smitten ikke breder sig – og vi skal som nation sammen sikre, at landet rejser sig økonomisk. Det kræver sammenhold og massiv handlekraft,” siger Brian Mikkelsen.

Læs mere på Finansministeriets hjemmeside: Regeringen præsenterer støttepakke til dansk erhvervsliv