Gemt
Presse og Nyheder

Detailsalget faldet for tredje måned i træk

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at detailsalget faldt med 0,9% i september. Dermed er detailsalget nu faldet tre måneder i træk med i alt 2,8%.

Nyhed

26. oktober 2020

Det er en kedelig udvikling, der viser, at detailsalget nu er ved at komme ned på jorden igen efter et flyvende salg hen over sommeren.

Den stigende smitte igennem september og genindførelsen af en række restriktioner har formentlig trykket danskernes købelyst. Dertil kan der også være flere danskere, der har udskudt de større indkøb til oktober, hvor det har været muligt at få udbetalt de indefrosne feriepenge.

Comeback til detailsalget i oktober…
Selv om detailsalget nu viser svaghedstegn, så venter der et solidt comeback i oktober ovenpå udbetalingen af de indefrosne feriepenge. Danskerne har foreløbigt ansøgt om at få udbetalt omkring 45 mia. kr. før skat. De foreløbige dankorttal for oktober viser, at salget kortvarigt steg med 10% i starten af oktober. Fremgangen har særligt været båret frem af et øget salg i byggemarkederne og i elektronikforretningerne.

… kan vise sig at være kortvarigt
Der kan desværre blive tale om et meget kortvarigt comeback til detailsalget i oktober. Smitten er hastigt stigende herhjemme og der er indført yderligere restriktioner. Det kan ramme privatforbruget hårdt, hvis danskerne igen bliver skræmt hjem i stuerne af den stigende smitte.

Hjælpepakkerne skal tunes
Her på den korte bane er der fortsat brug for målrettet hjælp til de virksomheder og leverandører, der rammes direkte af de nye restriktioner. Dertil bør regeringen allerede nu forberede nye tiltag, der sætter yderligere skub i danskernes privatforbrug. Det kan i første omgang ske ved at udbetale de to resterende ugers indefrosne feriepenge. Udbetalingen vil kunne sende yderligere ca. 25 mia. kr. ud til danskerne. Dertil er der brug for tiltag, der målrettet understøtter forbruget i de hårdest ramte brancher inden for hotel- og restaurationsbranchen. Det kan man fx gøres ved i en periode at udvide BoligJobordningen til også at inkludere hotel- og restaurationsbesøg.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.