; ;
Gemt

Detailsalget stabiliserede sig i april

Danmarks Statistik har tirsdag offentliggjort tal, der viser, at detailsalget steg med 0,4% i april. Det må siges at være en positiv overraskelse, at detailsalget ligefrem steg fra marts til april. Når det er sagt, så er detailsalget i marts samtidige blevet nedjusteret betydeligt.

Nyhed

26. maj 2020

Danmarks Statistik har tirsdag offentliggjort tal, der viser, at detailsalget steg med 0,4% i april. Det må siges at være en positiv overraskelse, at detailsalget ligefrem steg fra marts til april. Når det er sagt, så er detailsalget i marts samtidige blevet nedjusteret betydeligt. Faldet i detailsalget i marts er blevet nedjusteret fra 2,0% til 4,5%. Dermed bød marts på det suverænt største fald i detailsalget, der nogensinde er registreret. Under finanskrisen i 2008-2009 faldt detailsalget ikke med over 1,4% i én enkelt måned.

Det betyder desværre også, at den beskedne fremgang i detailsalget i april har fundet sted fra et meget lavt udgangspunkt. Der er dertil store forskelle på tværs af brancher. Salget af beklædning mv. faldt med hele 16,6% i april.

Det er dog selvsagt rigtig positivt, at faldet i detailsalget er bremset op i april og vendt til en beskeden fremgang. Det vidner om, at danskerne løbende har skruet op for forbruget i takt med genåbningen af samfundet. De seneste tal for forbrugertilliden viser dertil, at danskernes købelyst er steget.

Fornyet fremgang i privatforbruget er nødvendig for at redde tusindvis af jobs
Ser vi fremad, så er det enormt vigtigt, at der kommer endnu mere gang i danskernes forbrug. Detailhandlen står alene for ca. 250.000 jobs herhjemme, svarende til over 10% af den samlede private beskæftigelse.

De foreløbige tal vi har for danskernes forbrug i maj indikerer heldigvis, at forbruget er begyndt at stige mere tydeligt i takt med den fortsatte åbning af samfundet. Det gælder særligt forbruget af sko- og tøj, samt møbelvarer. Der er dertil tegn på, at der er kommet ekstra gang i forbruget efter åbningen af landets storcentre.

Når der sagt, så befinder danskerne forbrug sig skønsmæssigt fortsat 5-10% under niveauet fra før viruskrisen ramte. Hvornår danskernes forbrug igen kommer tilbage på et mere normalt niveau er usikkert. Der er desværre en risiko for, at den betydelige økonomiske og sundhedsmæssige usikkerhed fortsat vil holde danskernes forbrug nede.

Danskernes forbrug skal have en vitaminindsprøjtning
Der er derfor også brug for tiltag, der øger danskernes forbrug nu og her. Det er super vigtigt, da hovedparten af de lønmodtagere, der i øjeblikket modtager lønkompensation, normalt arbejder i detailhandlen. Det drejer sig konkret om godt 57.000 lønmodtagere. En mere tydelig fremgang i danskernes forbrug vil simpelthen redde tusindvis af danske jobs.

Man kan fx booste danskernes forbrugslyst ved at udbetale allerede indbetalte feriepenge. Det vil kunne frigøre op imod 55 mia. kr. efter skat. En udvidelse af BoligJobordningen til også inkludere fx restaurantbesøg kunne også være en oplagt mulighed.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil