; ;
Gemt

Du må ikke opfordre dine kunder til at betale med betalingskort

02. juni 2020

Mange butikker har i disse tider valgt at opfordre deres kunder til at betale med kort i stedet for kontanter. Men det må man ikke, lyder det overraskende fra Forbrugerombudsmanden.

Coronaepidemien har gjort, at butikkerne har taget en lang række forholdsregler – både frivilligt og af pligt for at begrænse spredningen af corona. De to væsentligste forholdsregler er at begrænse kontaktpunkter og sikre, at der holdes afstand mellem kunder og ansatte.

Men nu har Forbrugerombudsmanden sat en stopper for, at butikkerne må opfordre kunder til at betale med kort i stedet for kontanter, idet butikkerne – efter Forbrugerombudsmandens opfattelse – ikke blot er forpligtede til at tage imod kontanter i tidsrummet kl. 06.00 til kl. 22.00, de må heller ikke opfodre kunderne til at betale med kort!

Det er Forbrugerombudsmandens opfattelse, at en opfordring til kunderne om at betale med kort vil være en overtrædelse af markedsføringslovens regler om god skik.

Forbrugerombudsmanden læner sig op ad en afgørelse, som Forbrugerombudsmanden selv har truffet tilbage i 2017. Afgørelsen, som er truffet med baggrund i den tidligere markedsføringslov og den tidligere betalingstjenestelov, kan læses her: Det er i strid med god skik at angive at kontantfri betaling foretrækkes

Dansk Erhverv har tilbage i marts 2020 været i kontakt med Erhvervsministeriet omkring muligheden for at sige nej tak til kontanter under coronaepidemien. Erhvervsministeriet har oplyst, at de har undersøgt, hvorvidt der vil være en sundhedsmæssig gevinst ved at reducere antallet af kontanter. Vurderingen fra sundhedsmyndighederne er, at en effekt vil være minimal. Ministeriet går derfor ikke videre med tiltag for at reducere kontanter i forbindelse med coronakrisen.

Dansk Erhverv har i et tidligere nyhedsbrev (Brug af kontanter og kort under coronapandemien) oplyst om, at butikkerne er forpligtede til at tage imod kontanter. Samtidig oplyste vi, at vi håbede, at Forbrugerombudsmanden i denne tid ville have forståelse for, at der blev lavet forskellige løsninger til at begrænse anvendelsen af kontanter – fx færre kasser, hvor man kan betale med kontanter. Det havde Forbrugerombudsmanden overraskende og beklageligvis ikke forståelse for.

Samtidig med, at Forbrugerombudsmanden forbyder butikkerne at opfodre kunderne til at betale med kort, er Regeringen gået i en anden retning. Bl.a. har transportminister Benny Engelbrecht opfordret udbyderne af kollektiv trafik til midlertidigt at ophøre med betjent billetsalg i busserne. Det skete på baggrund af chaufførernes frygt for smittespredning ved den tætte kontakt med passagererne, som billetsalget indebærer. Og på den officielle myndighedsside om corona fremgår følgende: ”Berøring af kontanter kan sidestilles med berøring af andre kontaktpunkter i det offentlige rum, fx dørhåndtag, elevatorknapper etc., som er forbundet med en risiko for forurening af hænderne. Man bør generelt undgå kontaktpunkter, og fx overveje at benytte kontaktløs betaling, hvor det er muligt. Det vigtigste er dog, at du sørger for god håndhygiejne.” (Politi.dk - ofte stillede spørgsmål)

Selvom forvirringen kan synes at være totalt, er Dansk Erhvervs opfordring til butikkerne, at de ikke opfordrer kunderne til at betale med kort. Samtidig arbejder Dansks Erhverv fortsat for at få afskaffet kontantpligten.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil