Gemt
Presse og Nyheder

Er jobfesten i Nordjylland gået i stå?

Det danske jobopsving har været stærkt i løbet af de seneste par år. Men pludselig i maj måned faldt lønmodtagerbeskæftigelsen for første gang i 6 år. Det tabte momentum for arbejdsmarkedet på landsplan har også ramt flere nordjyske kommuner.

Nyhed

54. Er jobfesten i Nordjylland gået i stå

pdf

Download

Analyse nr. 54|2019 - oktober

Det danske jobopsving har været stærkt i løbet af de seneste par år. Det har gjort, at vi i starten af 2019 rundende en milepæl, da vi for første gang nogensinde rundende 3 mio. beskæftigede herhjemme. Men pludselig i maj måned faldt lønmodtagerbeskæftigelsen for første gang i 6 år. Det tabte momentum for arbejdsmarkedet på landsplan har også ramt flere nordjyske kommuner, der har oplevet jobtilbagegang fra 1. til 2. kvartal i år.

Den økonomiske vækst i euroområdet er blevet betydeligt svækket i løbet af 2019. Det er særligt tilfældet i Tyskland, der formentlig allerede har bevæget sig ind i teknisk recession. I Sverige, USA og Storbritannien er der også tegn på en opbremsning i væksten i de økonomiske aktiviteter. Det er særligt pga. den igangværende handelskrig mellem USA og Kina og den ekstraordinært store usikkerhed omkring det kommende Brexit, der går ud over væksten på vores vigtigste eksportmarkeder. Når virksomhederne skruer ned for nyansættelserne, er det normalt fordi at aktiviteten i dansk økonomi er bremset op. Den ekstraordinært store usikkerhed, som i øjeblikket præger de økonomiske udsigter herhjemme og i udlandet, kan dog også i sig selv have mindsket virksomhedernes tilbøjelighed til at ansætte nye medarbejdere.

Kontakt os

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Morten Nordenhof Wernersen

Studentermedhjælper

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.