Gemt

EU indkasserer største BNP-fald siden anden verdenskrig

Tirsdag offentliggjorde Eurostat tal, der viser, at BNP-væksten i euroområdet foreløbigt er opgjort til -0,4% i fjerde kvartal 2020. Det er en stor streg i regningen, der viser, at den høje smitte og genindførelsen af en række restriktioner igen har ramte den europæiske økonomi hårdt

Nyhed

16. februar 2021

Tirsdag offentliggjorde Eurostat tal, der viser, at BNP-væksten i euroområdet foreløbigt er opgjort til -0,4% i fjerde kvartal 2020. Det er en stor streg i regningen, der viser, at den høje smitte og genindførelsen af en række restriktioner igen har ramte den europæiske økonomi hårdt.

Tilbageslaget sker tilmed på et tidspunkt, hvor det økonomiske krater efter coronakrisen i forvejen er svimlende stort. Sammenlignet med fjerde kvartal 2019 er BNP faldet med hele 5% i euroområde.

Tager man de positive briller på, så er tilbageslaget dog ikke så stort i foråret, hvor BNP alene faldt med ca. 12% i andet kvartal.

Største tilbage slag siden anden verdenskrig
Med dagens tal i hus kan BNP-væksten i 2020 nu samlet opgøres til svimlede -7%. Det er det største BNP-fald, der registreret Europa siden anden verdenskrig. Under finanskrisen i 2009 faldt BNP til sammenligning med 4,5% i euroområdet. Det økonomiske tilbageslag er også langt større end i USA, hvor BNP faldt med 3,5% i 2020.

Det står desværre meget klart, at den europæiske økonomi er blevet ekstremt hårdt ramt af corona-epidemiens rasen.

Lys for enden af tunnelen
Der er dog heldigvis lys for enden af tunnelen. Smitten er kommet under kontrol på tværs af Europa og vaccinationerne er blevet igangsat. Det betyder også, at der udsigt til en mærkbar fremgang i den økonomiske aktivitet hen over det sene forår og sommeren på tværs af Europa. Som tingene ser ud nu, så er det ikke utænkeligt at 2021 vil byde på en BNP-vækst omkring ca. 4%. Det er hæderligt uden på nogen måde at imponere. Vi skal formentlig et godt stykke ind i 2022 før Europa har indhentet produktionstabet i forbindelse med coronakrisen.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil