Gemt

Forbrugertilliden ligger fastfrosset på negativt niveau

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort tal, der viser at forbrugertilliden er faldet beskedent fra januar til februar. Dermed har forbrugertilliden frosset sig fast på et negativt niveau her i starten af året.

Nyhed

18. februar 2021

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort tal, der viser, at forbrugertilliden faldt fra minus 4,1 i januar til minus 5,2 i februar. Det er et beskedent fald, der bør tolkes som et nogenlunde uændret niveau.

Dermed har forbrugertilliden frosset sig fast på et negativt niveau her i starten af året. Det lille fald i forbrugertilliden skyldes forbrugernes vurdering af Danmarks nuværende økonomiske situation, samt deres forventninger til Danmarks økonomiske situation om et år.

Forbrugernes syn på dansk økonomi i dag er faldet som en sten
Nyhedsstrømmen har da heller ikke været for sarte sjæle. Nyheder om forsinkede vaccineleverancer, spredning af den britiske mutation og forlængelsen af de skærpede restriktioner til og med den 28. februar har formentligt tynget forbrugernes optimisme. Særligt forbrugernes vurderingen af Danmarks økonomiske situation i dag, sammenlignet med for et år siden, er faldet som en sten.

Forbrugerne ser positivt på egen økonomi
Når forbrugerne skal vurdere deres egen økonomi, er billedet straks mere positivt. Både vurderingen af familiens nuværende og fremtidige økonomiske situation ligger på solide niveauer omkring det historiske gennemsnit. Coronakrisen er i danskernes optik i høj grad en krise, der har ramt naboen.

Det er forståeligt, da den typiske danskeres privatøkonomi har haft gode kår under coronakrisen. De disponible indkomster er steget pænt, renteniveauet er lavt og boligprisernes er steget mærkbart. Dertil har jobtabet hovedsageligt fundet sted i oplevelseserhvervene, og har været særligt udtalt blandt de unge deltidsansatte.

Forbrugerne holder hovedet koldt under den anden nedlukning
Det er meget positivt, at vi ikke har set det samme dyk i forbrugertilliden som under den første nedlukning i foråret. Tilbage i april styrtdykkede forbrugertilliden ned i minus 11,9, hvilket var det laveste niveau siden finanskrisen i 2008.

Danskernes har generelt holdt fast i en langt større del af forbruget her under den anden nedlukning. Særligt salget over nettet er steget mærkbart. Det er klart en tendens til, at danskerne bruger penge, der hvor det er muligt. Det giver et rigtig fornuftigt håb om, at danskerne vil skrue yderligere op for forbruget når samfundet forhåbentligt snart genåbnes igen.

Det er de danske forbrugere, der har musklerne til at sparke gang i dansk økonomi igen. Dagens tal tyder heldigvis på, at danskerne har tænkt sig at flekse forbrugsmusklerne igen når samfundet genåbnes.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil