Gemt

Gennembrud i momskontrol af udenlandske netbutikker

Efter flere års pres fra Dansk Erhverv har Skattestyrelsen nu anvendt betalingskortoplysninger til at kontrollere udenlandske netbutikkers momsbetalinger. Den første kontrol afslørede fejl i over halvdelen af tilfældene.

Nyhed

Dansk Erhverv |Handel - 19. december 2019

Netbutikker fra EU, der sælger varer til danske forbrugere, skal betale dansk moms, hvis de sælger for mere end 280.000 kr. Men den grænse har det hidtil været nemt at omgå, for kontrollen har været ineffektiv og besværlig og bl.a. været afhængig af assistance fra andre lande.

Dansk Erhverv foreslog for snart 7 år siden, at man skulle bruge betalingskortoplysninger i momskontrollen og efter års pres er det endelig sket. Toldstyrelsen offentliggjorde onsdag resultatet af den første kontrol af 167 EU-baserede netbutikker, som ikke var momsregistreret i Danmark. Kontrollen afslørede, at 94 af de kontrollerede virksomheder, som ikke var momsregistrerede, viste sig at være momspligtige i Danmark. Skattestyrelsen har sendt opkrævninger på 82 mio. kr. eller i gennemsnit 870.000 kroner per virksomhed.

Dansk Erhverv glæder sig over det nye tiltag.

”Vi er meget tilfredse med at Skattestyrelsen nu endelig har valgt at bruge betalingskortoplysninger i kontrollen af udenlandske netbutikker og resultatet viser jo, at det er effektivt. Når over halvdelen af de kontrollerede ikke har betalt den skyldige moms bekræfter det desværre vores mistanke om, at der er tale om et stort problem. Det skævvrider konkurrencen til skade for danske virksomheder”, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Nye kontroller på vej
Skattestyrelsen har identificeret 720 virksomheder til kommende kontrol, hvor man også vil bruge betalingskortoplysninger, herunder også flere, der er momsregistreret i Danmark. Dansk Erhverv ser frem til resultatet af disse kontroller og opfordrer til, at indsatsen fortsætter.

”Vi opfordrer skattemyndighederne til fremover at afsætte mandskab til løbende at kontrollere om udenlandske netbutikker betaler den lovpligtige moms i Danmark. Det her viser jo, at det kan betale sig.” siger Henrik Hyltoft

Der skal større fokus på e-grænsehandel og momssnyd
Skatteministeren har bebudet at der i 2020 skal etableres et nyt skattecenter med 250 nye kontrolmedarbejdere til bekæmpelse af skattely, organiseret svig m.m. For Dansk Erhverv er det vigtigt, at dette center også får fokus på at bekæmpe momssnyd ved grænseoverskridende e-handel.

”Der e-handles stadig mere over grænserne i EU og vi ser desværre, at der snydes på mange kreative måder. Det er derfor afgørende, at der bliver større fokus på at forstå konkret hvordan der snydes og få lukket hullerne” siger Henrik Hyltoft.

Læs Skattestyrelsens pressemeddelelse og notat om den første kontrolundersøgelse 

Kontakt os

Handel

Henrik Hyltoft

Markedsdirektør
Medarbejderprofil